Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλιο AstraZeneca: Μετά το Βέλγιο και η Ισπανία το συνιστά στους κάτω των 55

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 10:19 Εμβόλιο AstraZeneca: Μετά το Βέλγιο και η Ισπανία το συνιστά στους κάτω των 55

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έβαλαν ως όριο τα 65 έτη για το εμβόλιο της AstraZeneca, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης για τον κορωνοϊό στους κάτω των 55 ετών, στον απόηχο ανάλογων αποφάσεων που έλαβαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία και άλλες χώρες καθόρισαν ηλικιακά όρια για αυτό το εμβόλιο, που έχουν αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω της έλλειψης αξιολόγησης των κινδύνων στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς.

"Η επιτροπή δημόσιας υγείας, στη σημερινή συνεδρίαση και κατόπιν επιστημονικών αποδείξεων, έδωσε το πράσινο φως να οριστεί η ηλικία των 55 ετών ως η μέγιστη ηλικία για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca", αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια απόφαση έλαβε πριν δύο ημέρες και το Βέλγιο το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συνιστά το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών, ελλείψει επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία (με περισσότερους από 21.000 νεκρούς) ακολουθεί, επομένως, τις συστάσεις, που έχουν ήδη εκδώσει άλλες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας, ωστόσο, το όριο στην ηλικία των 55 ετών.

Ποιες χώρες επέλεξαν το όριο των 65 ετών

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας ή ακόμα της Σουηδίας όρισαν τα 65 έτη ως το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο του σουηδικοβρετανικού εργαστηρίου δεν συστήνεται, ελλείψει επαρκών δεδομένων. Αντίστοιχη ήταν και η απόφαση της Ελλάδας η οποία αρχίζει εντός του μήνα τον εμβολιασμό των ηλικιών από 60 έως 64 με το εμβόλιο αυτό.

Εμβόλιο AstraZeneca

Όπως ανακοινώθηκε, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

πηγή: thetoc.gr