Βρετανία: Εμβολιάζει όλους μετανάστες ακόμη και αυτούς που έχουν μπει παράτυπα στη χώρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 16:17 Βρετανία: Εμβολιάζει όλους μετανάστες ακόμη και αυτούς που έχουν μπει παράτυπα στη χώρα

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δικαιούνται να κάνουν όλοι οι μετανάστες που ζουν στη Βρετανία ανεξάρτητα αν έχουν το νόμιμο δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα.

Την είδηση έκανε γνωστή η κυβέρνηση προσθέτοντας ότι το εμβόλιο δεν θα οδηγήσει σε ελέγχους στους ανθρώπους αυτούς.

Η εφημερίδα Daily Mail σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι όσοι ζουν στη Βρετανία και έχουν εισέλθει στη χώρα παράτυπα θα κληθούν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό της περιοχής τους ώστε να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους.

Ερωτηθείσα για το ρεπορτάζ, το οποίο χαρακτηρίζει “αμνηστία” το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης, μια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: “Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα χορηγηθούν σε όλους όσοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δωρεάν και ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα”.

“Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ενός γενικού γιατρού θα ενημερωθούν με την πρώτη ευκαιρία και συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας και με εξωτερικούς οργανισμούς για να έρθουμε σε επαφή με εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε γενικό γιατρό ώστε να διασφαλίσουμε ότι και αυτοί θα εμβολιαστούν”, είπε η εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς που εμβολιάζονται, λαμβάνουν θεραπεία για covid-19 ή υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό, δεν υποβάλλονται σε έλεγχο για το καθεστώς παραμονής τους.
 Η Βρετανία έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια πολίτες.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται γρηγορότερα σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της, εν μέρει επειδή η Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε τα εμβόλια από την Pfizer και την AstraZeneca.

Η στρατηγική εμβολιασμού της χώρας δεν θέτει επισήμως ως προτεραιότητα τους μετανάστες, αλλά τους πιο ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.

Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου του κινδύνου οι νεοαφιχθέντες σε κέντρα φιλοξενίας αιτούντων ασύλου να οδηγήσουν σε εξάπλωση των μολύνσεων.

Στη Γερμανία οι αιτούντες άσυλο έχουν περιληφθεί στην δεύτερη ομάδα αυτών που θα εμβολιαστούν, μαζί με ανθρώπους άνω των 70 ετών και με αστυνομικούς, και θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τον Μάρτιο, σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική εμβολιασμού.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση