Ανακοινώσεις ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός ούτε ξεκίνησε μόνο από την ψαραγορά, ούτε "διέφυγε" από εργαστήριο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 12:57 Ανακοινώσεις ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός ούτε ξεκίνησε μόνο από την ψαραγορά, ούτε "διέφυγε" από εργαστήριο (φωτο Reuters)

Τα μέχρι στιγμής δείγματα που πάρθηκαν από νυχτερίδες στη Γουχάν, αλλά και από άλλα ζώα δεν έδειξαν ότι ο κορωνοϊός προέρχεται από αυτά.

Τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν στοιχεία για την προέλευση του κορονοϊού, πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου έπειτα από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε πρώτα η νόσος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, Λιάνγκ Ουανιάν, στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι τα μέχρι στιγμής δείγματα που πάρθηκαν από νυχτερίδες στη Γουχάν, αλλά και από άλλα ζώα δεν έδειξαν ότι ο κορωνοϊός προέρχεται από αυτά. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, η μετάδοση του ιού σε γάτες και μινγκ κάνει τους ειδικούς να εξετάζονται περιπτώσεις και άλλα ζώα, ενδεχόμενους φορείς του ιού.

Από την άλλη πλευρά, ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις που φανερώνουν ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες, όχι όμως από τη Γουχάν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως μάλλον απορρίπτεται η θεωρία διαρροής του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο και πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα σταματήσει να είναι αντικείμενο μελέτης της ερευνητικής ομάδας.

"Δεν είναι ακόμα εφικτό με τα διαθέσιμα στοιχεία να προσδιορίσουμε πως έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στην ψαραγορά της Γουχάν", τόνισε παράλληλα ο Λιάνγκ Ουανιάν, προσθέτοντας πως κάποια από τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άλλες αγορές ενώ άλλα ήταν μεμονωμένα.

"Η ψαραγορά ήταν από τις πρώτες εστίες διασποράς, ωστόσο δεν ήταν η μόνη", διευκρίνισε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι διασπορά του ιού καταγράφηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019. "Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα πριν από τότε", σημείωσε.

Η ομάδα έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορωνοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν "να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά".

"Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει κατανοητή η προέλευση του ιού"

Στη συνέντευξη Τύπου παίρνουν μέρος ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας μαζί με την ιολόγο Μάριον Κόπμανς που είναι μέλος της ομάδας και ο Λιάνγκ Ουανιάν και ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.

Παρακολουθήστε παρακάτω σε ζωντανή μετάδοση τη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση