ΗΠΑ: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Τραμπ - Συνταγματικά ορθή την έκρινε η Γερουσία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 10:40 ΗΠΑ: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Τραμπ - Συνταγματικά ορθή την έκρινε η Γερουσία

Τι συνέβη την πρώτη ημέρα της δίκης-Τι ζήσαν οι δικηγόρου του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ-Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και τι προβλέπεται σε περίπτωση καταδίκης-Δείτε βίντεο

Ξεκίνησε χθες η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Η πρώτη ημέρα της δίκης

Την πρώτη ημέρα της δίκης οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ανέφεραν ότι τα έγγραφα του FBI έδειξαν ότι οι ταραχές είχαν προγραμματιστεί ημέρες νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ενθάρρυνε τη βία. Παράλληλα οι Ντέβιντ Σόεν και Μπρους Κάστορ (συνήγοροι τραμπ), ζήτησαν την απόρριψη της δίκης υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό επειδή ο επιχειρηματίας έχει αποχωρήσει από το αξίωμα και είναι πλέον ιδιώτης πολίτης.

Ωστόσο η πλειοψηφία των Αμερικανών Γερουσιαστών ψήφισε υπέρ της πλήρους διεξαγωγής της δίκης του τέως προέδρου των ΗΠΑ, στηρίζοντας το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι η διαδικασία επιτρέπεται με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.  56 ψήφισαν υπέρ και 44 κατά.

Οι δημοκράτες που διώκουν την υπόθεση κίνησαν τη διαδικασία της Τρίτης δείχνοντας ένα  βίντεο της ομιλίας του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου και των θανατηφόρων ταραχών από ορισμένους υποστηρικτές του.

Αυτό είναι υψηλό έγκλημα και κακή συμπεριφορά", δήλωσε ο Τζέιμι Ράσκιν μετα την παρουσίαση του βίντεο. "Εάν αυτό δεν είναι αδιαπέραστο αδίκημα, τότε δεν υπάρχει κάτι τέτοιο." Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, κατήγορος στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία, αποκάλυψε, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του, πως η επίθεση οπαδών του τέως προέδρου στο Καπιτώλιο συνέβη μια μέρα μετά την κηδεία του γιου του.

«Αυτή η δίκη έχει μια προσωπική διάσταση», είπε, αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του. «Άνθρωποι πέθαναν, αστυνομικοί κατέληξαν με τραυματισμούς στο κεφάλι», είπε, ζητώντας από τους γερουσιαστές να συναγάγουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης».

Το πρόγραμμα της δίκης

Ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της δίκη του από τη Φλόριντα, είναι ο μόνος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που έχει παραπεμφθεί σε δίκη δύο φορές.

Χθες το μεσημέρι, οι γερουσιαστές συζήτησαν την πιθανότητα η δίκη να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα 10 Φεβρουαρίου στις 11:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) οι δύο πλευρές, υπεράσπισης και κατηγορίας, θα έχουν έως 16 ώρες προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Οπότε η διαδικασία των καταθέσεων θα ολοκληρωθεί μέσα σε δυο ημέρες
.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία των ερωτήσεων των γερουσιαστών, που διαρκεί έως τέσσερις ώρες. Επιπλέον δύο ώρες θα προστεθούν στη διαδικασία, εφόσον κληθεί κάποιος μάρτυρας στη δίκη για την αποπομπή Ντόναλντ Τραμπ. Ακολουθούν οι τελικές τοποθετήσεις των αντιδίκων και στη συνέχεια η ψηφοφορία για την ενοχή ή την αθώωση του τέως προέδρου.

Μπορεί η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ;

Οι Δημοκρατικοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τα μισά από τα 100 έδρανα της Γερουσίας.

Για να τιμωρηθεί ο Τραμπ απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων (δηλαδή 67 Γερουσιαστές), κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να πείσουν 17 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του. Μέχρι στιγμής, έξι έχουν δείξει θετικοί σε αυτό. Οι Ρεπουμπλικανοί Κόλινς, Κάσιντι, Μουρκόβσκι, Ρόμνεϊ, Σας και Τούμεϊ συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.

Αν ο Τραμπ καταδικαστεί από τη Γερουσία, τότε οι δικαστές με νέα ψηφοφορία θα μπορούν να φρενάρουν την πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου δημόσιο αξίωμα το 2024.
Στη δεύτερη ψηφοφορία όμως αρκεί μία απλή πλειοψηφία για να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από την πολιτική. Για να γίνει κάτι τέτοιο, αρκούν οι ψήφοι των 50 Δημοκρατικών Γερουσιαστών και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις και τι θα κάνει ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των «ABC News»/ Ipsos, το 56% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καταδικαστεί, ενώ το 44% υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αθωωθεί.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε χθες ότι ο Τζο Μπαιντεν, δεν θα σχολιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, ούτε καν θα παρακολουθεί τη διαδικασία. Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Δημοκρατικός πρόεδρος, με τον Μπαιντεν να απαντάει οτι «δουλεία μου  αυτή τη στιγμή ειναι να επικεντρωθώ στην πανδημία. Η Γερουσία έχει τη δική της δουλειά να κάνει».

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση