Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα συμπτώματα του ιού - Ρίγος, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 20:56 Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα συμπτώματα του ιού - Ρίγος, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι

Πρόκειται για συμπτώματα επιπλέον των "κλασικών" του κορωνοϊού τα οποία είναι πυρετός, επίμονος βήχας ή απώλεια οσμής και γεύσης.

Τα ρίγη, η απώλεια της όρεξης, ο πονοκέφαλος και οι μυϊκοί πόνοι θα μπορούσαν να είναι σημάδια μόλυνσης από κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων στη Βρετανία.

Με βάση τα τεστ και τα ερωτηματολόγια που ελήφθησαν από τον Ιούνιο έως τον περασμένο μήνα ως μέρος της μελέτης REACT του Imperial College London σε δείγμα ενός εκατομμυρίου ατόμων, όσοι έχουν τα παραπάνω συμπτώματα έχουν πιθανότητα να είναι θετικοί στον ιό. Πρόκειται για επιπλέον των "κλασικών" του COVID-19 τα οποία είναι: Πυρετός, επίμονος βήχας ή απώλεια οσμής και γεύσης.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα συμπτώματα του ιού - Ρίγος, απώλεια όρεξης, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι

Όσο περισσότερα συμπτώματα έδειξαν οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό ήταν να βρεθούν θετικοί στον ιό, αν και η μελέτη επεσήμανε ότι περίπου το 60% των μολυσμένων ατόμων δεν ανέφεραν καθόλου συμπτώματα την εβδομάδα πριν το τεστ.

Παράλληλα υπήρχε κάποια μεταβολή στα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία, αλλά τα ρίγη συσχετίστηκαν με το COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι πονοκέφαλοι αναφέρθηκαν περισσότερο σε νέους ηλικίας 5 έως 17 ετών, αν και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν τα κλασικά συμπτώματα πυρετού και επίμονου βήχα. Η απώλεια όρεξης ήταν συχνότερη σε άτομα ηλικίας 18 έως 54 ετών, καθώς και σε άτομα άνω των 55 ετών και μυϊκοί πόνοι σε άτομα ηλικίας 18 έως 54 ετών.

Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις

Οι Βρετανοί πλέον ενθαρρύνονται επί του παρόντος να κάνουν τεστ εάν έχουν κάποιο από τα "κλασικά" συμπτώματα και οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι αν εξεταστούν όλοι όσοι είχαν αυτά τα συμπτώματα θα "έπιαναν" περίπου το ήμισυ των συμπτωματικών λοιμώξεων κορονοϊού. Αν όμως συμπεριληφθούν και τα νέα συμπτώματα, πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα τρία τέταρτα περίπου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, θα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης, ενώ το ποσοστό των ατόμων με επίμονο βήχα αυξήθηκε.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των δοκιμών επιχρίσματος που συλλέχθηκαν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν η νέα παραλλαγή εκτιμήθηκε ότι αντιστοιχεί περίπου στο 16% των λοιμώξεων, με παρόμοια δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Ιανουάριο, όταν πιστεύεται ότι ήταν πίσω από τις μισές περιπτώσεις.

πηγή: thetoc.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση