Ιταλία: Με βρετανική μετάλλαξη ένα στα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 16:56 Ιταλία: Με βρετανική μετάλλαξη ένα στα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού (φωτο Reuters)

Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίσθηκε περίπου στο 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε βάσει δείγματος 3.600 κρουσμάτων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε, κυρίως, στις περιφέρειες της κεντρικής Ιταλίας.

Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι μολύνσεις, λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης, μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα με τις μεταλλάξεις: το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS) ζήτησε από εργαστήρια σε κάθε περιοχή να μελετήσουν τη γενετική σύνθεση του ιού που βρέθηκε σε θετικά επιχρίσματα από ασθενείς, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια εικόνα για το πόσο διαδεδομένα τα νέα στελέχη είναι πραγματικά στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής βάση δεδομένων GISAID, η οποία παρακολουθεί εργαστηριακές αναφορές παραλλαγών κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, είναι η ακριβέστερη πηγή πληροφοριών για το πού έχουν εντοπιστεί τα νέα στελέχη στην Ιταλία.  Σημειωτέον ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πλήρεις, καθώς τα εργαστήρια αναφέρουν τα αποτελέσματά τους στο GISAID εθελοντικά και πολλές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία γενετικής αλληλουχίας των δειγμάτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση