Κομισιόν για τα εμβόλια: Τα συμβόλαια πρέπει να είναι ευέλικτα για τις μεταλλάξεις - Αιχμές για τη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 10:15 Κομισιόν για τα εμβόλια: Τα συμβόλαια πρέπει να είναι ευέλικτα για τις μεταλλάξεις - Αιχμές για τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τα συμβόλαιά της για τα εμβόλια κατά της Covid-19 να είναι ευέλικτα σχετικά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επεσήμανε ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ένωση να έχει πρόσβαση σε ενδεχόμενα αναβαθμισμένα εμβόλια, τα οποία θα προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Αν κοιτάξουμε μπροστά και υποθέσουμε ότι πρέπει να επεξεργασθούμε τα εμβόλια για να τα βελτιώσουμε ή για να τα φθάσουμε στο επόμενο επίπεδο ώστε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μελλοντική παραλλαγή, χρειαζόμαστε, φυσικά, νέο συμβόλαιο. Έχουμε καλές εμπειρίες με τους περισσότερους κατασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια, άρα το φυσικό είναι να συνεχίσουμε εντός του πλαισίου που έχουμε».

Sputnik V

Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει το Sputnik V σε χώρες ανά τον κόσμο, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού. «Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμό του δικού της πληθυσμού. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».

Η ΟLAF ερευνά την παράνομη πώληση εμβολίων

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση στρατηγικής για τη βιοάμυνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να προχωρούν σε παράλληλες συμφωνίες με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες η ΕΕ. Παράλληλα, σχετικά με τις απάτες και την παράνομη πώληση εμβολίων, σημείωσε ότι σε κρίσεις υπάρχουν ορισμένοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Υπογράμμισε ότι η OLAF ερευνά την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ επικίνδυνο το να αγοράζουν οι πολίτες εμβόλια στη μαύρη αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση