Γουινέα: Τρέχουν να προλάβουν ξέσπασμα του «Έμπολα» - Φτάνουν 11.000 εμβόλια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 15:13 Γουινέα: Τρέχουν να προλάβουν ξέσπασμα του «Έμπολα» - Φτάνουν 11.000 εμβόλια (φωτο αρχείου Reuters)

Περισσότερα από 11.000 εμβόλια κατά του Έμπολα αναμένεται να φτάσουν στην Γουινέα αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα, και οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γουινέας.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική Ματσιντίσο Μοέτι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι 11.000 δόσεις ετοιμάζονται να αποσταλούν από την Γενεύη, ενώ 8.600 επιπλέον δόσεις θα σταλούν από τις ΗΠΑ.

Ο Μοχάμεντ Λαμίν Γιανσανέ, υψηλόβαθμος σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας της Γουινέας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι μόλις φτάσουν τα εμβόλια στη Γουινέα την Κυριακή, η εκστρατεία εμβολιασμού μπορεί να αρχίσει τη Δευτέρα.

Υγειονομικές αρχές στην περιοχή και διεθνείς οργανώσεις έχουν στόχο να σταματήσουν μια αναζωπύρωση της νόσου αυτής στην Γουινέα και το Κονγκό και να προλάβουν μια επανάληψη του ξεσπάσματος του 2013-16 στη δυτική Αφρική που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 11.300 ανθρώπων, κυρίως στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, καθιστώντας το κύμα αυτό το φονικότερο του Έμπολα που έχει καταγραφεί ποτέ.

“Πιστεύουμε ότι δεν είναι καθόλου πιθανόν να έχουμε μια παρόμοια κατάσταση (…) όπως συνέβη στο παρελθόν”, σημείωσε η Μοέτι, προσθέτοντας ότι η αντίδραση και των δύο χωρών ήταν πάρα πολύ γρήγορη καθώς στηρίχθηκε στην προηγούμενη εμπειρία.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη ζητήσει από έξι αφρικανικές χώρες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανά κρούσματα του Έμπολα, μετά την καταγραφή από την Γουινέα νέων κρουσμάτων και την γνωστοποίηση από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ότι τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν εκεί συνιστούν αναζωπύρωση προηγούμενου ξεσπάσματος.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση