Μπαράκ Ομπάμα: Έσπασε τη μύτη συμμαθητή του για ρατσιστικό χαρακτηρισμό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 10:15 Μπαράκ Ομπάμα: Έσπασε τη μύτη συμμαθητή του για ρατσιστικό χαρακτηρισμό

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί και οι προσβολές συχνά χρησιμεύουν ως επιβεβαίωση ανωτερότητας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη ότι κάποτε έσπασε τη μύτη ενός συμμαθητή του που είχε κάνει ρατσιστικό σχόλιο εναντίον του κατά τη διάρκεια ενός καβγά στα αποδυτήρια.

«Όταν ήμουν στο σχολείο, είχα έναν φίλο. Παίζαμε μπάσκετ μαζί και μια φορά τσακωθήκαμε και με έβρισε», είπε αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπρους Σπρίνγκστιν στο νέο podcast podcast του Spotify «Renegades», στο οποίο συμμετέχουν οι δυο τους.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ξέσπασε στη συνέχεια σε γέλια και είπε: «Θυμάμαι, τον χτύπησα στο πρόσωπο και έσπασε τη μύτη του. Και ήμασταν στα αποδυτήρια.»

«Μπορεί και να μην ήξερε καν τι σήμαινε η λέξη που μου είπε. Σε κάθε περίπτωση, του εξήγησα ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να με αποκαλέσει έτσι», συμπλήρωσε.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί και οι προσβολές συχνά χρησιμεύουν ως επιβεβαίωση ανωτερότητας: «Μπορεί να είμαι φτωχός. Μπορεί να είμαι αδαής. Μπορεί να είμαι κακός. Μπορεί να είμαι άσχημος. Μπορεί να μη μου αρέσει ο εαυτός μου. Μπορεί να είμαι δυστυχισμένος. Αλλά ξέρεις τι δεν είμαι; Δεν είμαι εσύ», δήλωσε στον Σπρίνγκστιν.

«Αυτή η βασική ψυχολογία που στη συνέχεια γίνεται θεσμός, χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την αποθάρρυνση κάποιου, να τον εκμεταλλευτεί, να τον εξαπατήσει, να τον κλέψει, να τον σκοτώσει, να τον βιάσει», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ δεν «θεραπεύονται» από τον ρατσισμό

Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένα συζητήσει τις παρατεταμένες επιπτώσεις του ρατσισμού στην αμερικανική κοινωνία, τόσο όταν ήταν στην εξουσία όσο και μετά την αποχώρησή του.

Σε συνέντευξή του το 2015, είχε πει ότι η Αμερική δεν «θεραπεύεται» από τον ρατσισμό.

Μετά από ένα θανατηφόρο πυροβολισμό σε μια Μαύρη Εκκλησία στη Νότια Καρολίνα, ο Ομπάμα είχε πει ότι «το θέμα δεν είναι ότι απλώς δεν είναι ευγενικό να πούμε «νέγρος» δημόσια. Αυτό δεν είναι το μέτρο του κατά πόσον ο ρατσισμός εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι. Δεν είναι μόνο θέμα εμφανών διακρίσεων. Οι κοινωνίες δεν διαγράφουν, εν μία νυκτί, όλα όσα συνέβησαν 200 με 300 χρόνια πριν».

Πηγή: Reader.gr 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση