Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζει ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για μη λύση στο Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 16:11 Συνεχίζει ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για μη λύση στο Κυπριακό

Λίγο πριν τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου χρεώνει την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους Έλληνες.

"Γιατί προτείναμε την πενταμερή σύσκεψη για το Κυπριακό; Είδαμε στο Κραν Μοντάνα πως διαπραγματευόμασταν εδώ και 50 χρόνια για τη λύση ομοσπονδίας, ωστόσο οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή η ελληνική πλευρά δεν το ήθελε", δήλωσε ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου, μετά απο συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών: "Θα δούμε και το ενεργειακό ζήτημα, εκεί που λέμε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Έπειτα, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση. Θα πάμε στη Γενεύη σαν Τουρκία και ΤΔΒΚ από τις 27 ως τις 29 Απριλίου και θα εκφέρουμετις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα".

Άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δυο πλευρών καθώς και οι τρεις εγγυητικές δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθούν στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου για άτυπες συνομιλίες.

Αυτές οι συνομιλίες, οι πρώτες σε αυτήν τη μορφή από το 2017, συγκαλούνται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. "Σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός προβλέψιμου ορίζοντα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Γκουτέρες είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί "χωρίς προϋποθέσεις". Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο επίσημη μορφή για συζητήσεις.

Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ανακοίνωση της σύγκλησης άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό (5+1), χαιρετίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή ανακοίνωση του. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι θέση της Ε/κ πλευράς είναι πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Χαιρετίζω την εξαγγελία του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Επαναλαμβάνω την ισχυρή αποφασιστικότητα μου να συμμετάσχω στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε.

Πηγή: theetoc.gr