Τουρκία: Απίστευτος καυγάς επιστημόνων - "Τα στενά του Βοσπόρου θα παγώσουν σε δυο χρόνια - Θα περνάς με τα πόδια"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 18:52 Τουρκία: Απίστευτος καυγάς επιστημόνων - "Τα στενά του Βοσπόρου θα παγώσουν σε δυο χρόνια - Θα περνάς με τα πόδια"

Έναν απίστευτο καυγά επιστημόνων παρακολουθούν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες που αφορά τα Στενά του Βοσπόρου.

Έναν απίστευτο καυγά επιστημόνων παρακολουθούν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες που αφορά τα Στενά του Βοσπόρου. Δύο εξέχοντες επιστήμονες έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον αφού ένας από τους έκανε μια πρόβλεψη ότι τα Στενά του Βοσπόρου θα βιώσουν μια κατάσταση "εποχή μίνι-πάγου" σε δύο χρόνια, ενώ ο άλλος ειδικός την απέρριψε λέγοντας ότι ήταν "αυτό είναι αδύνατο".

"Το Στενό της Κωνσταντινούπολης θα βιώσει παγετό το 2022, το 2023 ή το 2024. Θα περάσουμε το στενό περπατώντας στην παγωμένη θάλασσα", δήλωσε ο καθηγητής Doğan Yaşar, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül, όπως γράφει η Hyrriyet.

Η δήλωση του οσδήγησε στην έντονη αντίδραση από έναν άλλο επιστήμονα, τον καθηγητή Levent Kurnaz, από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη. "Παγετός στα Στενά της Κωνσταντινούπολης; Κανένα ερώτημα, άσχετο. Άλλωστε, η Κωνσταντινούπολη δεν θα αντιμετωπίσει έντονες χιονοπτώσεις σύντομα ", δήλωσε ο Kurnaz, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής.

Τουρκία: Απίστευτος καυγάς επιστημόνων - "Τα στενά του Βοσπόρου θα παγώσουν σε δυο χρόνια - Θα περνάς με τα πόδια"

Ο Yaşar στήριξε τους ισχυρισμούς του στον κίνδυνο μιας επερχόμενης παγκόσμιας εποχήε ψύχους, εκτός από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

"Όπως τα χρόνια του 900, θα έχουμε την ίδια παγκόσμια ψύξη το 2022, το 2023 ή το 2024. Η Γη θα βιώσει ένα σύντομο διάλειμμα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, θα δούμε τα στενά της Κωνσταντινούπολης να παγώνουν ", είπε ο Yaşar. "Οι άνθρωποι περπατούσαν στην παγωμένη θάλασσα του Στενού της Κωνσταντινούπολης το 1929. Σε δύο ή τρία χρόνια, αναμένω να ξαναδώ αυτές τις σκηνές", πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι η παγκόσμια "ψύξη" θα φέρει καταστάσεις ξηρασίας και ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει τα μέτρα εκ των προτέρων.

Χαμός στα social media

Οι δηλώσεις του οδήγησαν σε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί χρήστες δημοσίευσαν μερικές παλιές φωτογραφίες από το 1929 και το 1954 που έδειχναν τον παγωμένο Βόσπορο με ανθρώπους που περπατούσαν.

Στα προαναφερθέντα χρόνια, το 1929 και το 1954, ο ποταμός Δούναβης στην Κεντρική Ευρώπη πάγωσε, οδηγώντας κομμάτια πάγου να επιπλέουν μέχρι τα Στενά της Κωνσταντινούπολης, γεμίζοντας τον Βόσπορο. Οι άνθρωποι, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, περπατούσαν στο παγωμένο στενό.

Ο Kurnaz απέρριψε τις δηλώσεις του Yaşar λέγοντας: "Η τελευταία φορά που το Στενό της Κωνσταντινούπολης πάγωσε ήταν το έτος 1650. Ενώ η Γη αντιμετωπίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν θα παγώσει ξανά σε δύο ή τρία χρόνια".

1

Βρίσκοντας άσχετους τους ισχυρισμούς του Yaşar, ο Kurnaz είπε: "Η Γη δεν μπορεί να απελευθερώσει την ενέργεια που παίρνει από τον Ήλιο από την ατμόσφαιρα. Γι 'αυτό η Γη θερμαίνεται. Λοιπόν, πώς μπορεί κάποιος να πει ότι θα κρυώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; " Σημειώνοντας ότι η πυκνότητα των χιονοπτώσεων στην Κωνσταντινούπολη έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών, ο Kurnaz είπε: "Η πόλη δεν έχει βιώσει έντονες χιονοπτώσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Άλλωστε, η συχνότητα της βροχόπτωσης μειώνεται και σπάνια χιονίζει. "

"Τα επόμενα χρόνια, θα υπάρχει λιγότερη χιονόπτωση. Δεν θα μπορέσουμε να δούμε χιόνι στην Κωνσταντινούπολη μετά το 2050", ανέφερε.

Πηγή: Hyrriyet

Προσαρμοσμένη αναζήτηση