Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι ο νέος πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 20:44 Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι ο νέος πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο
Ο καθηγητής Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας Παύλος Αλιβιζάτος εξελέγη 14ος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγο – Έχει πάνω από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας - Συγχαρητήρια ανακοίνωση από το Κολλέγιο Αθηνών

Στη θέση του 14ου προέδρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο εξελέγη ο καθηγητής Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας Παύλος Αλιβιζάτος και αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2021

Ο κ. Αλιβιζάτος θεωρείται πέμπτος στον κατάλογο της Thomson Reuters για τους 100 κορυφαίους χημικούς διεθνώς και έχει τιμηθεί με 25 μεγάλα επιστημονικά βραβεία. Οι επιστημονικές του έρευνες απέδωσαν περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και οι εφευρέσεις του χρησιμοποιούνται ευρέως στη Βιοϊατρική και στην τεχνολογία των τηλεοπτικών οθονών QLED.

Σε ανακοίνωσή του, το Κολλέγιο Αθηνών συγχαίρει τον κ. Αλιβιζάτο για την εκλογή του, καθώς υπήρξε πρώην μαθητής του.

alivizatos_pavlos1

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Κολεγίου Αθηνών αναφέρει:

Το Κολλέγιο Αθηνών είναι υπερήφανο για τον πρώην μαθητή του, τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας Παύλο Αλιβιζάτο, ο οποίος επελέγη ως ο 14ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγου (University of Chicago) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Ο Καθηγητής Παύλος Αλιβιζάτος φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών στα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Φυσική-Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, όπου από το 1988 εργάστηκε ως Καθηγητής, Αντιπρύτανης και Κοσμήτορας. Είναι επίσης Καθηγητής και διακεκριμένος Πρόεδρος της Samsung στην έρευνα Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Χημείας και πρώην Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley.

Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters θεωρείται πέμπτος στον κατάλογο των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς, έχει τιμηθεί με 25 μεγάλα επιστημονικά βραβεία, ανάμεσά τους με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, το ανώτατο επιστημονικό βραβείο στις ΗΠΑ, το Wolf Prize στην Χημεία και το Priestley Medal. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και πολλών άλλων επιστημονικών φορέων και οργανισμών.

Οι επιστημονικές του έρευνες απέδωσαν περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και οι εφευρέσεις του χρησιμοποιούνται ευρέως στη Βιοϊατρική και στην τεχνολογία των τηλεοπτικών οθονών QLED. Ίδρυσε επίσης δύο εξέχουσες εταιρείες νανοτεχνολογίας: Nanosys, Inc. και Quantum Dot Corp (τώρα μέρος της Thermo Fisher).

Θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Το Κολλέγιο Αθηνών του εύχεται «καλή επιτυχία».

πηγή: protothema.gr