Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισραήλ: "Αντισημιτική" η έρευνα του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 22:54 Ισραήλ: "Αντισημιτική" η έρευνα του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου

Με προσπάθεια απαξίωσης του ΔΠΔ αντέδρασε το Ισραήλ στην απόφαση για έρευνα για εγκλήματα Πολέμου στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι "αντισημιτική".

"Απέναντι στην αντισημιτική απόφαση του ΔΠΔ στη Χάγη, υπάρχει μόνο μια απάντηση: ν' αγωνιστούμε για την αλήθεια με όλη μας τη δύναμη, σε όλο τον κόσμο, και να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας", έγραψε ο Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter.

Το ΔΠΔ "πήρε μια απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας. Υπερασπιζόμαστε κάθε στρατιώτη, κάθε αξιωματικό, κάθε πολίτη και σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστούμε για την αλήθεια έως ότου αυτή η σκανδαλώδης απόφαση ακυρωθεί", δήλωσε ο Νετανιαχου σε τηλεοπτική του ομιλία.

Πριν από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι απέρριψε σήμερα την απόφαση του ΔΠΔ για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη αποκαλώντας την "ηθικά και νομικά χρεοκοπημένη".

Ο Ασκενάζι κατήγγειλε "μια πολιτική απόφαση μιας εισαγγελέα στο τέλος της θητείας της, που μετατρέπει το δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστών και αντισημιτικών οργανώσεων".

"Η απόφαση να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Ισραήλ είναι μια παρέκκλιση από την εντολή του δικαστηρίου, και σπατάλη πόρων της διεθνούς κοινότητας από έναν μεροληπτικό θεσμό που έχει χάσει κάθε νομιμότητα", δήλωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Παλαιστινιακή Αρχή: Αναγκαία απόφαση

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε από την πλευρά της την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) χαρακτηρίζοντας την "αναγκαία".

"Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, που είναι εγκλήματα συνεχιζόμενα, συστηματικά και γενικευμένα, καθιστούν την έρευνα αναγκαία και επείγουσα", ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Κάλεσε επίσης "τα συμβαλλόμενα κράτη να σέβονται τις ευθύνες τους και να μην πολιτικοποιούν τη διενέργεια αυτής της ανεξάρτητης έρευνας", δεσμευόμενο από την πλευρά του να παρέχει "όλη την (απαραίτητη) βοήθεια" στο Δικαστήριο ώστε να μπορεί να διενεργήσει την έρευνά του.

πηγή: news247.gr