Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουηδία: Καταδικάζει την επίθεση με μαχαίρι στην Βετλάντα ο πρωθυπουργός Λεβέν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 23:23 Σουηδία: Καταδικάζει την επίθεση με μαχαίρι στην Βετλάντα ο πρωθυπουργός Λεβέν

O πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν καταδίκασε την επίθεση ενός νεαρού άνδρα με μαχαίρι στην νότια πόλη Βετλάντα, την οποία η αστυνομία ερευνά ως ένα πιθανό «τρομοκρατικό έγκλημα».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες φρικτές πράξεις με τη συνασπισμένη δύναμη της κοινωνίας μας», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, στην επίθεση σύμφωνα με την αστυνομία. Ο φερόμενος δράστης, ένας άντρας στα είκοσι του, τραυματίστηκε στο πόδι από πυρά της αστυνομίας και συνελήφθη

Ο ύποπτος είχε στην κατοχή του ένα «αιχμηρό αντικείμενο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κρίστιαν Λιούνγκμπεργκ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης επρόκειτο για ένα μαχαίρι.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ύποπτο, ο οποίος νοσηλεύεται μετά τον τραυματισμό του.

Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, που συνεργάζονται σε αυτήν την υπόθεση, «εκτιμούν συνεχώς την ανάγκη για λήψη μέτρων ασφαλείας και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, αν κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός Λεβέν.

Ο συναγερμός στην Σουηδία

Στη Βετλάντα, μια μικρή επαρχιακή πόλη 12.000 κατοίκων, περίπου 80 χιλιόμετρα από την πόλη Γιένσεπινγκ, ήχησε συναγερμός περίπου στις 15:00 το μεσημέρι (16:00 ώρα Ελλάδας).

Οι τραυματισμοί είναι διαφορετικής σοβαρότητας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

«Αυτά είναι φρικτά γεγονότα και οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα και τους συγγενείς τους. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό ακριβώς τι συνέβη και ποιο ήταν το κίνητρο», ανέφερε ο υπουργός Μίκαελ Ντάμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Στη Σουηδία, οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν την τρομοκρατική απειλή υψηλή και γίνονται συχνά προσαρμογές, ειδικά μετά από επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η σκανδιναβική χώρα δέχθηκε δύο φορές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην πιο πρόσφατη, το 2017, ένας Ουζμπέκος του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί, παρέσυρε πεζούς στη Στοκχόλμη με ένα κλεμμένο φορτηγό, σκοτώνοντας πέντε άτομα. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούνιο του 2018 για τρομοκρατία.

Τον Δεκέμβριο του 2010, ένας άνδρας πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην κεντρική Στοκχόλμη, αλλά προκάλεσε μόνο ελαφρούς τραυματισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ