Νομοσχέδιο με την ονομασία «Τζορτζ Φλόιντ» υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 13:24 Νομοσχέδιο με την ονομασία «Τζορτζ Φλόιντ» υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Είναι όμως αβέβαιο αν θα περάσει από τη Γερουσία

Σχέδιο νόμου με την ονομασία «Τζορτζ Φλόιντ», που προβλέπει βαθιά μεταρρύθμιση των δυνάμεων της τάξης, υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του λευκού πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, δεν είναι εξασφαλισμένο ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου θα περάσει από τη Γερουσία.

Το σχέδιο, το οποίο πήρε το όνομά του από αυτόν τον Αφροαμερικανό που έχασε τη ζωή του στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, είχε υιοθετηθεί ξανά τον Ιούνιο από την κάτω Βουλή του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί.

Ωστόσο είχε παραμείνει αποκλεισμένο στη Γερουσία, η οποία βρισκόταν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών ως τον Ιανουάριο.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων επανεισήγαγαν το σχέδιο νόμου την περασμένη εβδομάδα και έτσι υιοθετήθηκε χθες από το σώμα με 220 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά. Μόνον ένας Ρεπουμπλικανός το υποστήριξε και δύο Δημοκρατικοί το καταψήφισαν.

Η υιοθέτησή του από τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μια εξουσία αποκλεισμού, παραμένει αβέβαιη, εκτός ίσως σε μια πιο ήπια μορφή.

Το σχέδιο αυτό νόμου, με την ονομασία «Πράξη Τζορτζ Φλόιντ Δικαιοσύνη στην Αστυνόμευση» δεν θα σβήσει τους αιώνες συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, πριν από την υιοθέτησή του. Ωστόσο θα αποτελέσει «ένα τεράστιο βήμα» προς την «οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο υγιούς, σχέσης ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες που αυτή σέβεται».

Η πρόταση αυτή νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση τεχνικών χειρισμού υπόπτων που προκαλούν ασφυξία, τον περιορισμό της μεταφοράς στρατιωτικών εξοπλισμών στις δυνάμεις της τάξης, τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που απολύθηκαν για κακοποιήσεις.

Το κείμενο αυτό επιτίθεται επίσης στην ευρεία ασυλία που απολαμβάνει η αστυνομία σε περίπτωση αστικών διώξεων.

Επίσης προβλέπει το τέλος των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες, των ενταλμάτων σύλληψης που επιτρέπουν στους αστυνομικούς να μπουν στο σπίτι υπόπτων χωρίς να χτυπήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν που η Μπριόνα Τέιλορ, μια νεαρή Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς τον περσινό Μάρτιο μέσα στο διαμέρισμά της.

Το όνομά της αντηχούσε ανάμεσα σε άλλα σε όλες τις ΗΠΑ στις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, διατήρησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Η δίκη του Σόβιν, που θα είναι επίσης μια δίκη για μεθόδους της αστυνομίας, αρχίζει τη Δευτέρα στη Μινεάπολη.

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση