Η Αυστρία στην κορυφή της βίας κατά γυναικών στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 14:09 Η Αυστρία στην κορυφή της βίας κατά γυναικών στην ΕΕ (φωτο αρχείου Reuters)

Στην Αυστρία, το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό παρουσιάζει πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι 6% των γυναικών στην Αυστρία υπέστησαν σωματική βία και μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι 20% στις ηλικίες μεταξύ 16 και 29 ετών. Το γεγονός αυτό τοποθετεί την Αυστρία, μαζί με τη Φινλανδία, στην πρώτη θέση για άσκηση βίας σε γυναίκες έως 29 ετών, οι οποίες στη σχετική έρευνα του Οργανισμού δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική βία τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ ως προς τη βία εναντίον γυναικών γενικά η Αυστρία βρίσκεται στο πρώτο τρίτο του καταλόγου.

Η έκθεση “Έγκλημα, ασφάλεια και δικαιώματα των θυμάτων” βασίζεται σε έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σχετικά με εμπειρίες ποινικών αδικημάτων και περιέχει στοιχεία από σχεδόν 35.000 ανθρώπους που συμμετείχαν από τις 27 χώρες της ΕΕ, τη Βρετανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες πράξεις βίας κατά των γυναικών στην Αυστρία λαμβάνουν χώρα στα σπίτια τους (53%), με πολλές από τις γυναίκες να έχουν ψυχολογικές συνέπειες μετά την επίθεση, σε ποσοστό 30% να βιώνουν άγχος και σε ποσοστό 24% κατάθλιψη.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως μόνο 17% των γυναικών στην Αυστρία ανέφεραν περιστατικά βίας στην αστυνομία. Το 41% των γυναικών στην χώρα έχει αντιμετωπίσει παρενόχληση και στην περίπτωση νεαρών γυναικών ηλικίας 16 έως 29 ετών, το ποσοστό αυτό είναι 64%, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό 92%, δηλώνουν ότι δεν ανέφεραν την παρενόχληση που δέχτηκαν.

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες (28%) δήλωσαν ότι είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης το έτος πριν από την έρευνα, το 35% υπέστη βία στο σπίτι, κυρίως από μέλη της οικογένειας ή συγγενείς (30%), ενώ, πάνω από δύο στις τρεις γυναίκες (68%) δηλώνουν ότι δεν ανέφεραν τα περιστατικά στην αστυνομία.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η έκταση της βίας κατά των γυναικών είναι σαφώς υποτιμημένη, τονίζει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ζητά περισσότερη υποστήριξη στις γυναίκες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα δικαιώματά τους.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας μετά από ένα έτος πανδημίας, η πρόεδρος των Γυναικών της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Κορίνα Σούμαν, κάνοντας έναν απολογισμό, επισημαίνει ότι “οι γυναίκες εκτίθενται σε τεράστια επιβάρυνση και έχουν επιτύχει απίστευτα πράγματα, αλλά τώρα όλες είναι κουρασμένες, εξαντλημένες και είναι σημαντικό τώρα να υπάρξει έξοδος από αυτό το βάθος και το τέλμα”.

Σύμφωνα με την ίδια, η πανδημία οδήγησε σε έκρηξη της ανεργίας των γυναικών και επιπλέον οι γυναίκες έχουν επίσης διαχειριστεί τη φροντίδα των παιδιών, την κατ’ οίκον εκπαίδευση και τη φροντίδα συγγενών.

“Οι γυναίκες είναι στα όριά τους, η πίεση είναι τεράστια και η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αδιαφορεί, τα χειροκροτήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά, γιατί οι γυναίκες διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο φτώχειας” προειδοποιεί η Κορίνα Σούμαν.

Κατά την άποψή της, τα πιο σημαντικά είναι τα μέτρα στην αγορά εργασίας, τα ειδικά πακέτα οικονομικών κινήτρων και η επέκταση της παιδικής μέριμνας που, όχι μόνο θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, αλλά θα επέτρεπε επίσης την πλήρη απασχόληση για τις γυναίκες.

“Χρειάζονται νέες ιδέες και μορφές για να οδηγήσουν τις γυναίκες εκτός κρίσης, όπως για παράδειγμα η κατάρτιση στον τομέα της πληροφορικής και των πράσινων θέσεων εργασίας, ενώ ζωτικής σημασίας είναι οι καλές και εξατομικευμένες συμβουλές και προς τούτο πρέπει να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια”, τονίζει η ίδια, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της κοινωνίας να επιστρέψει στα παλιά στερεότυπα ρόλων ως αποτέλεσμα των lockdown.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση