Ιαπωνία: Η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 15:31 Ιαπωνία: Η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία

Δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα (2011) οι εκπομπές ραδιενέργειας δεν είχαν αρνητικές συνέπειες στην υγεία, σύμφωνα με το πόρισμα επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα στην Βιέννη.

Από το προηγούμενο πόρισμα που δημοσιεύθηκε το 2013, «καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα που να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έκθεση στην ραδιενέργεια δεν έχει διαπιστωθεί», δήλωσε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις συνέπειες των εκπομπών ραδιενέργειας Τζίλιαν Χερθ.

Στο σύνολο, το πόρισμα της Επιτροπής που δημοσιεύεται σήμερα επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα προηγούμενης έκθεσης του 2013. Προσφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, «μία βελτιωμένη και πιο στέρεη αξιολόγηση των επιπέδων και των συνεπειών της ακτινοβολίας που οφείλεται στο δυστύχημα».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά που εκτέθηκαν αποδίδεται στην βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών που «αποκάλυψαν ανωμαλίες που δεν είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν».

Έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε, η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκάλεσε στις 11 Μαρτίου 2011 την εκπομπή υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και περί τις 19.000 έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της φυσικής καταστροφής.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία, όπου παρουσιάσθηκε αύξηση των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση