Κίνα: Άνοιγμα προς ΗΠΑ και ΠΟΥ για συνεργασία σε οικονομία και πανδημία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 16:21 Κίνα: Άνοιγμα προς ΗΠΑ και ΠΟΥ για συνεργασία σε οικονομία και πανδημία

Η Κίνα προσπαθεί να ρίξει γέφυρες συνεργασίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πως ξεκίνησε ο κορωνοϊός.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ «η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κοινά συμφέροντα και πολλούς τομείς για συνεργασία και πρέπει να επιδιώξουν μια υγιή ανάπτυξη των σχέσεών τους».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν διαφωνίες για την επιρροή στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, τις οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Ο Λι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της ετήσιας συνόδου του Κοινοβουλίου της Κίνας, είπε πως το Πεκίνο ελπίζει ότι οι σχέσεις θα αναπτυχθούν με υγιή τρόπο βασισμένες στον σεβασμό των βασικών συμφερόντων της κάθε χώρας, σε μια συνεργασία ωφέλιμη για όλους και στη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις.

Είναι αναπόφευκτο οι δύο χώρες να έχουν διαφορές, αλλά το κλειδί είναι πώς τις αντιμετωπίζουν, είπε. “Οι λαοί της Κίνας και των ΗΠΑ είναι σοφοί και ικανοί, και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν διάλογο και επικοινωνία με σεβασμό και ισότητα”, είπε ο Λι.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα ευρύ πεδίο κοινών συμφερόντων και υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε. Πρέπει ακόμη να επικεντρωθούμε περισσότερο στο κοινό έδαφος και να διευρύνουμε τα κοινά συμφέροντά μας”.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει στοιχεία της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο επιδεινώθηκαν στον χειρότερο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ είχαν την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους ως ηγέτες τον περασμένο μήνα και εμφανίστηκαν να διαφωνούν στα περισσότερα θέματα, αν και ο Σι προειδοποίησε ότι μια αντιπαράθεση θα ήταν “καταστροφή” και για τις δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους στις 18 Μαρτίου στην Αλάσκα, στην πρώτη υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο επαφή ανάμεσα στις δύο χώρες υπό την προεδρία του Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν θέλει να σηματοδοτήσει ένα διάλειμμα με την προσέγγιση “Πρώτα η Αμερική” του Τραμπ δεσμευόμενος και πάλι με συμμάχους και επικεντρώνοντας στην πολυμερή διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως ο κόσμος έχει αλλάξει από την εποχή που υπηρετούσε στην κυβέρνηση Ομπάμα που προηγήθηκε εκείνης του Τραμπ.

Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε επίσης πως η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην προσπάθεια να εντοπιστεί η προέλευση της COVID-19, απαντώντας σε μια ερώτηση για τις επικρίσεις των ΗΠΑ πως δεν βοήθησε όσο έπρεπε την έρευνα του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση