Άτυπη τηλεδιάσκεψη για την Τουρκία: Ο Μητσοτάκης και τα «μπλοκ»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 21:35 Άτυπη τηλεδιάσκεψη για την Τουρκία: Ο Μητσοτάκης και τα «μπλοκ»

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

Μια συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθεί η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία, και το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Οι… απόψεις για την Τουρκία

Γερμανία Ισπανία και Ιταλία επιθυμούν αποκλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, και επικέντρωση στη θετική ατζέντα, με αφορμή και τις διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, όλα αξιολογούνται: Κάθε κίνηση, κάθε δήλωση, κάθε πράξη της Τουρκίας θα αξιολογηθούν στη Σύνοδο.

Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει και η θετική ατζέντα, αλλά και η ατζέντα των κυρώσεων, που είναι υποχρεωμένος να φέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και ό,τι κάνει από δω και πέρα η Άγκυρα θα έχει και τις επιπτώσεις είτε θετικές, είτε αρνητικές. Πάντως, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις διερευνητικές έχοντας χαμηλά τον πήχη, καθώς οι αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, o πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, o πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση