Νιγηρία: Απήγαγαν 30 μαθητές από κολέγιο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 16:05 Νιγηρία: Απήγαγαν 30 μαθητές από κολέγιο (φωτο αρχείου Reuters)

Ένοπλοι στην πολιτεία Καντούνα, στη βορειοδυτική Νιγηρία, απήγαγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 30 μαθητές και μαθήτριες από κολέγιο που ειδικεύεται σε σπουδές δασολογίας κοντά σε στρατιωτική ακαδημία, όπως δήλωσε σήμερα ο επίτροπος ασφαλείας της πολιτείας, στην τέταρτη μαζική απαγωγή σε σχολείο από τον Δεκέμβριο.

Ο επίτροπος ασφάλειας στην Καντούνα, ο Σάμιουελ Αρουγουάν, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι συμμορία ενόπλων επιτέθηκε στο κολλέγιο γύρω στις 11.30 χθες, Πέμπτη, το βράδυ (τοπική ώρα, 00.30 ώρα Ελλάδας σήμερα). Ο ίδιος δήλωσε ότι ο στρατός διέσωσε 180 ανθρώπους νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά «περίπου 30 μαθητές και μαθήτριες αγνοούνται ακόμα».

Ο Χαρούνα Σαλίσου, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε τηλεφωνικά ότι άκουσε σποραδικούς πυροβολισμούς γύρω στις 11.30 το βράδυ. «Δεν πανικοβληθήκαμε, καθώς θεωρήσαμε ότι ήταν μια συνηθισμένη στρατιωτική άσκηση που γινόταν στη Νιγηριανή Ακαδημία Άμυνας», είπε.

Σήμερα το πρωί, συγγενείς των μαθητών συγκεντρώθηκαν στις πύλες του κολλεγίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από 20 φορτηγά του στρατού.

Μια σειρά από απαγωγές σε σχολεία τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς Νιγηριανούς που θεωρούν ότι οι τοπικές αρχές επιδεινώνουν την κατάσταση αφήνοντας ατιμώρητους τους απαγωγείς ή καταβάλλοντάς τους χρήματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, 279 μαθήτριες απελευθερώθηκαν μετά την απαγωγή τους από οικοτροφείο στη βορειοδυτική Νιγηρία, ενώ 27 έφηβοι απήχθησαν από το σχολείο τους στην πολιτεία του Νίγηρα, στο βορειοκεντρικό τμήμα της χώρας.

Η πρακτική των απαγωγών από οικοτροφεία ξεκίνησε από την οργάνωση τζιχαντιστών Μπόκο Χαράμ, που άρπαξε 270 μαθήτριες από σχολείο στο Τσιμπόκ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το 2014, εκ των οποίων περίπου 100 ακόμα αγνοούνται. Έκτοτε, σε απαγωγές από σχολεία επιδίδονται ένοπλες συμμορίες εγκληματιών, που ζητούν λύτρα.

Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι έχει δηλώσει ότι η πρακτική καταβολής λύτρων έχει ενθαρρύνει τους απαγωγείς.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση