Κορωνοϊός: Την άλλη εβδομάδα η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευσή του

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 14:36 Κορωνοϊός: Την άλλη εβδομάδα η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευσή του

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισκέφθηκαν τον Ιανουάριο την Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεσή τους μάλλον την επόμενη εβδομάδα, και όχι την εβδομάδα που διανύουμε, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

“Η έκθεση απλώς δεν είναι έτοιμη”, δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

“Αυτό που ακούμε από τα μέλη της αποστολής είναι ότι η έκθεση πολύ πιθανόν να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Η δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται εδώ και καιρό. Αρχικά ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα των ειδικών, που παρέμεινε 4 εβδομάδες στην Γουχάν, θα έδινε γρήγορα στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική έκθεση, πριν την τελική. Τελικά αυτή η η ιδέα εγκαταλείφθηκε τον Φεβρουάριο, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε στις 5 Μαρτίου ότι η έκθεση θα δημοσιευθεί την εβδομάδα της 15ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να ενημερωθούν για αυτή και τα αποτελέσματά της “πριν τη δημοσίευσή της”.

Ο ΠΟΥ έλαβε εντολή από τα μέλη του, με απόφασή τους που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2020, να εξετάσει την προέλευση του SARS-CoV-2 σε συνεργασία με Κινέζους ειδικούς.

Η επιλογή των ειδικών που θα στέλνονταν στην Κίνα πήρε χρόνο και αυτοί δεν κατάφεραν να μεταβούν στην Κίνα πριν τον Ιανουάριο έπειτα από μακροχρόνιες συζητήσεις μεταξύ του Πεκίνου και του ΠΟΥ.

“Όπως γνωρίζετε, με όλες αυτές τις εκθέσεις, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται, τόσο περισσότεροι έχουν κάτι να πουν”, υπογράμμισε σήμερα ο Λίντμαϊερ. “Πρέπει να οριστικοποιηθεί. Θέλουν να το κάνουν σωστά και αναμένουμε την τελική έκθεση”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση