Βρυξέλλες: 5 χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις με τους 32 νεκρούς (pics)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 14:28 Βρυξέλλες: 5 χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις με τους 32 νεκρούς (pics)

Το Βέλγιο απέτισε σήμερα φόρο τιμής στους 32 νεκρούς των τζιχαντιστικών επιθέσεων της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, με μια μικρή τελετή που οργανώθηκε στα σημεία των επιθέσεων, στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και σε ένα σταθμό του μετρό στην ευρωπαϊκή συνοικία.

Λίγο μετά τις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη, αμφότεροι φορώντας μαύρα παλτά, στάθηκαν μπροστά σε μια τοιχογραφία αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων στον σταθμό Μαλμπέκ (16 νεκροί), αφού παρευρέθησαν στην εκφώνηση των ονομάτων τους.

Συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό Αλεξάντρ Ντε Κρο και τη σύζυγό του, συνομίλησαν με συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν απευθείας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όπως και στο αεροδρόμιο στη διάρκεια μιας παρόμοιας τελετής μία ώρα νωρίτερα για τα υπόλοιπα δεκαέξι θύματα, την ακριβή ώρα που σημειώθηκαν οι εκρήξεις πριν από πέντε χρόνια.

Το πρωί που βύθισε τη χώρα στο πένθος

Εκείνο το πρωί, το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, χτυπήθηκε κατάστηθα όπως και η Γαλλία μερικούς μήνες νωρίτερα. Η 22α Μαρτίου 2016 παραμένει χαραγμένη ως η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκαν οι χειρότερες επιθέσεις στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσαν τρεις καμικάζι που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 340 ανθρώπων.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός που βρίσκεται εν ζωή από την ομάδα των τζιχαντιστών που χτύπησαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί), είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύλληψή του επιτάχυνε την ανάληψη δράσης από τα άλλα μέλη αυτού του τρομοκρατικού πυρήνα στο Βέλγιο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στις 12:15 τοπική ώρα αναμένονται ομιλίες και μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων στην ευρωπαϊκή συνοικία, όπου αναγέρθηκε ένα μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

\

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση