Mε κόρνες πανηγύρισαν την αποκόλληση του Ever Given από το Σουέζ: Ανοίγει σε 3,5 ημέρες η διώρυγα - Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 14:34 Mε κόρνες πανηγύρισαν την αποκόλληση του Ever Given από το Σουέζ: Ανοίγει σε 3,5 ημέρες η διώρυγα - Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου (φωτο Reuters)

Το πλοίο Ever Given που παρέμενε "σφηνωμένο" στη Διώρυγα του Σουέζ πλέει ξανά μετά από 6 ημέρες.

Ανάσα για το παγκόσμιο εμπόριο αποτελεί το γεγονός της "αποκόλλησης" του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, το οποίο παρέμενε "σφηνωμένο" στη διώρυγα του Σουέζ τις τελευταίες έξι ημέρες.

Το κόστος της προσάραξης του πλοίου πλησίαζε τα 9 δις ευρώ για κάθε ημέρα που παρέμενε κολλημένο, καθώς κρατούσε κλειστό το κανάλι ενώ εκατοντάδες πλοία παρέμεναν εγκλωβισμένα μέσα σε αυτό. Άλλωστε από την κρίσιμη για το διεθνές εμπόριο διώρυγα του Σουέζ, περνάει περίπου το 15% των εμπορευμάτων που διακινούνται δια θαλάσσης ημερησίως.

Η είδηση της μετακίνησης του Ever Given ώθησε τις τιμές του πετρελαίου να μειωθούν κατά 2% μετά την αρχική ελαφρά υποχώρησή τους το πρωί. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1,8% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι στις 8.58 (ώρα Ελλάδας). Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε 2,2% στα 59,63 δολάρια. Πριν από λίγο, οι απώλειες είχαν περιοριστεί στο 0,5% για το μπρεντ και στο 1% για το αμερικανικό αργό.

Οι τιμές είχαν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς χρηματιστές και επενδυτές προσπαθούσαν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και την επίπτωση από τα lockdown για τον έλεγχο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Πως ξεκόλλησε το Ever Given

Το Ever Given απεγκλωβίστηκε μερικώς, ενώ περαιτέρω εργασίες αναμένεται να γίνουν με το άνοιγμα του καναλιού να τοποθετείται χρονικά σε 3,5 ημέρες. H σημαντική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά από την αφαίρεση 27.000 κυβικών μέτρων άμμου από τις όχθες του ποταμού τα περασμένα 24ωρα.

Ειδικά συνεργεία έσκαβαν χθες για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, στην οποία το φορτηγό είχε προσαράξει διαγώνια, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά, ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ νωρίτερα χθες.

Το Ever Given, πλοίο με εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine.

Ο Κωνσταντίνος Αρλετής, πλοίαρχος σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είναι εγκλωβισμένο στην Διώρυγα του Σουέζ, μίλησε αποκλειστικά στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA και δήλωσε για τον τρόπο αποκόλλησης του πλοίου ότι "θα αποφασίσουν αν θα το τραβήξουν προς τα πίσω, ή αν θα χρειαστεί να ανέβει βοριότερα που έχει τεχνητές λίμνες και να περιμένει εκεί. Απαγορεύεται να περάσει άλλο καράβι δίπλα του", σημείωσε ο Έλληνας ναυτικός.

Το Ever Given πλέει ξανά - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η εταιρεία Inchcape Shipping Services ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πλέει ξανά, έβαλε μπροστά τις μηχανές του και διασφαλίζεται πως θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά το ταξίδι του, εξέλιξη που γεννά ελπίδες πως η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία άμεσα.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων κατορθώθηκε να επανέλθει σε πλεύση στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και "διασφαλίζεται", ανέφερε η Inchcape, η οποία παρέχει διάφορες ναυτιλιακές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το πρυμναίο τμήμα του σκάφους να έχει στρίψει, ανοίγοντας το κανάλι. Σε άλλα βίντεο, που δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν άμεσα, ακούγονται επευφημίες πληρωμάτων και κόρνες άλλων πλοίων που πανηγυρίζουν.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος εντοπισμού πλοίων Vessel Finder μετέβαλε την κατάσταση του Ever Given σε "εν πλω".

Η προσάραξή του εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας έκλεισε τη Διώρυγα, με αποτέλεσμα 369 σκάφη που σκόπευαν να τη διαπλεύσουν να αποκλειστούν.

Σημειώνεται ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έδωσε εντολές, στην περίπτωση που δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τις προβλεπόμενες μεθόδους η επίλυση του προβλήματος, να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες να εφαρμοστεί το τρίτο αναγκαίο - αλλά πιο δύσκολο - σενάριο της απομάκρυνσης φορτίου από το πλοίο, προκειμένου να επιτευχθεί η αποκόλλησή του, γεγονός που θα απαιτούσε πολλές ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι, έως και 369 υπολογίζονται τα πλοία που παραμένουν εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, περιμένοντας την αποκόλληση του μεγάλου φορτηγού πλοίου, που είχε προσαράξει στο 151ο χιλιόμετρα της νότιας πλευράς της διώρυγας.

Η διώρυγα, από την οποία περνά περίπου το 10% του θαλάσσιου εμπορίου, είχε αποκλειστεί από την Τρίτη από το Ever Given, ένα πλοίο χωρητικότητας 20.000 εμπορευματοκιβωτίων και 220.000 τόνων που εκμεταλλεύεται η ταϊβανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Evergreen, γεγονός που προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων εμπορευμάτων.

Στον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων θαλάσσιας κυκλοφορίας MarineTraffic, εκατοντάδες μικρές χρωματιστές κουκίδες που αντιπροσωπεύουν τα πλοία που συσσωρεύονται σήμερα στ΄ανοιχτά του Πορτ-Σάιντ στη Μεσόγειο, στις λίμνες που χαρακτηρίζουν τη διώρυγα του Σουέζ και σχηματίζουν ακόμη και μια γραμμή στον κόλπο του Σουέζ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Bίντεο από το σημείο δείχνουν το Ever Given να πλέει στη Διώρυγα του Σουέζ:

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Bloomberg, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση