"Αντάρτικο" στην ΕΕ: Η Αυστρία ζητά περισσότερα εμβόλια και απειλεί να μπλοκάρει 100 εκατ. δόσεις της Pfizer

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 19:11 "Αντάρτικο" στην ΕΕ: Η Αυστρία ζητά περισσότερα εμβόλια και απειλεί να μπλοκάρει 100 εκατ. δόσεις της Pfizer

Η Αυστρία απειλεί να μπλοκάρει 100 εκατομμύρια δόσεις των BioNTech/Pfizer, εκτός εάν λάβει μεγαλύτερο κομμάτι της παραγγελίας της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Η Αυστρία απειλεί να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το να εξασφαλίσει ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου των BioNTech/Pfizer, εκτός εάν η Βιέννη λάβει μεγαλύτερο κομμάτι της παραγγελίας σύμφωνα με διπλωμάτες από τρεις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

To Politico αναφέρει ότι η κίνηση αυτή είναι η τελευταία τακτική κλιμάκωσης του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος αγωνίζεται να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο των εμβολίων της ΕΕ - παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αυστρία δεν είναι μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Και είναι ένα τελεσίγραφο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει καποιο φόβο και να θέσει σε κίνδυνο την απολύτως απαραίτητη αποστολή εμβολίων, καθώς η ΕΕ αναζητά απεγνωσμένα τρόπους αύξησης της παραγωγής και της προμήθειας. Ο αγώνας επικεντρώνεται σε μια επερχόμενη παράδοση από την BioNTech / Pfizer, γράφει το Politico.

"Αντάρτικο" στην ΕΕ: Η Αυστρία ζητά περισσότερα εμβόλια και απειλεί να μπλοκάρει 100 εκατ. δόσεις της Pfizer

Όπως αναφέρει:

Η ΕΕ τους επόμενους μήνες μπορεί να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις από την BioNTech / Pfizer στο πλαίσιο μιας δεύτερης σύμβασης με τον γερμανο-αμερικανό κατασκευαστή για την αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων εμβολίων - επιπλέον των 500 εκατομμυρίων που έχουν ήδη παραγγελθεί.

Αυτές οι 100 εκατομμύρια δόσεις αναμενόταν αρχικά να παραδοθούν προς το τέλος του 2021, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι μπορεί να προσφέρει 10 εκατομμύρια δόσεις πριν από τις 30 Ιουνίου. Η ανακοίνωση πυροδότησε μια μάχη μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τον πληθυσμιακό τύπο χορήγησης των εμβολίων.

Η διαμάχη κυριάρχησε στην προσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με τον Κουρτς να επαναλαμβάνει το αίτημά του για επιπλέον δόσεις. Ενώ η σύνοδος ολοκληρώθηκε με τους ηγέτες να επιβεβαιώνουν το "κλειδί κατανομής" που βασίζεται στον πληθυσμό, οι "27" ανέθεσαν επίσης στους πρεσβευτές της ΕΕ να ασχοληθούν με το ζήτημα των 10 εκατομμυρίων δόσεων, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα ότι τα έθνη που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη θα είχαν περισσότερα.

Η Αυστρία δεν περίμενε τους πρεσβευτές να συζητήσουν πριν αυξήσει την πίεση. Σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕ για το εμβόλιο την Παρασκευή το πρωί, η Αυστρία ζήτησε και πάλι πρόσθετες δόσεις, αυτή τη φορά με απειλή: Θα εμπόδιζε την Επιτροπή να ασκήσει την "option" της σχετικά με την αγορά των 100 εκατομμυρίων δόσεων, εκτός αν γίνει αυτό που ζητά Βιέννη.

Διπλωμάτες από αρκετές χώρες της ΕΕ εξέφρασαν οργή για την απειλή της Αυστρίας - και την πιθανότητα η ΕΕ να χάσει τα 100 εκατομμύρια δόσεις εάν η "optiom" δεν ασκηθεί έως μια προθεσμία στα μέσα Απριλίου.

"Ο Κουρτς είναι πρόθυμος να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 50 εκατομμυρίων Ευρωπαίων"

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε την οργή του ότι η Αυστρία αποκλείει 10 εκατομμύρια δόσεις από κράτη μέλη "που τις έχουν ανάγκη, όπως η Λετονία και η Βουλγαρία". "Αυτό δείχνει ότι ο Κουρτς είναι πρόθυμος να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 50 εκατομμυρίων Ευρωπαίων για να πάρει κάτι που δεν χρειάζεται καν", δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι η Αυστρία δεν έδειξε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες άλλων χωρών. "Η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος προς τη Βιέννη - κανένας άλλος δεν έχει σημασία στο τελικό παιχνίδι", δήλωσε ο δεύτερος διπλωμάτης.

Πολλές χώρες της ΕΕ επεσήμαναν ότι η Αυστρία έχει καλύτερη πορεία από τις περισσότερες από τις 27 τόσο στη διανομή εμβολίων όσο και σε περιπτώσεις κορονοϊών. Ενώ αρχικά καθυστερούσε, η Αυστρία συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των ταχύτερων 10 χωρών στην χορήγηση μβολίων τις προηγούμενες εβδομάδες σε ημερήσιες χορηγούμενες δόσεις, συνολικές χορηγούμενες δόσεις ανά 100 πολίτες αλλά και στο ποσοστό ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των κρατών μελών, ένας αυστριακός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση του Κουρτς απειλεί να καταργήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων δόσεων.

"Η Αυστρία ελπίζει για ταχεία λύση αυτού του ζητήματος, προκειμένου να είναι σε θέση η Επιτροπή να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό με τη σύμβαση των πρόσθετων 100 εκατομμυρίων δόσεων Pfizer", δήλωσε ο αξιωματούχος σε δήλωση που εστάλη από τη Βιέννη. Ο αξιωματούχος ανέφερε την Τσεχική Δημοκρατία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία ως χώρες της ΕΕ που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Αυστρίας.

Η Αυστρία βασίζει την απειλή της στο επιχείρημα ότι η νέα αγορά από την Pfizer χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την Αυστρία, αυτό συμβαίνει επειδή η σύμβαση απαιτεί ταμεία έκτακτης βοήθειας και νομική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο εμβολίων της ΕΕ, το οποίο λειτουργεί βάσει διακυβερνητικής συναίνεσης.

Πολλοί άλλοι, ωστόσο, απορρίπτουν τη λογική της Αυστρίας.

Αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή δήλωσαν ότι η Αυστρία δεν έχει νομικούς λόγους να εμποδίσει την αγορά, καθώς έχει ήδη εγκρίνει τη μεγαλύτερη, συνολική σύμβαση με τη BioNTech / Pfizer και τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.

Ωστόσο, η κίνηση έστειλε τους δικηγόρους της ΕΕ να προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η απειλή της Αυστρίας έχει νομικά πλεονεκτήματα. Η Επιτροπή είναι γενικά απρόθυμη να διεισδύσει στη σύγκρουση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μέχρι στιγμής η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν παρενέβη για να αποφανθεί.

pfizer

 

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση