Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Σπάνια παρενέργεια η θρόμβωση - Περισσότερα τα οφέλη από τους εμβολιασμούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 17:33 EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Σπάνια παρενέργεια η θρόμβωση - Περισσότερα τα οφέλη από τους εμβολιασμούς

Συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca παραχωρεί αυτή την ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κρίνει ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου. Ο ΕΜΑ εκτιμά ωστόσο ότι “το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό” σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η επιτροπή έλαβε υπόψιν της όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και συνιστά στους ειδικούς της υγείας να τονίζουν στους ασθενείς ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πολύ σπάνιων εμφανίσεων θρομβώσεων 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί, τονίζεται στην ανακοίνωση, αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο, αναφέρει η ανακοίνωση, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα θρόμβωσης.

Τονίστηκε ακόμα ότι η Επιτροπή έλεγξε σε βάθος 62 περιπτώσεις θρομβώσεων εγκεφάλου και 24 περιπτώσεις θρομβώσεων σε όργανα από τις 22 Μαρτίου, εκ των οποίων οι 18 ήταν θανατηφόρες.

Όλες αυτές εμφανίστηκαν στην ΕΕ και την Βρετανία όπου εμβολιάστηκαν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι ο κορονοϊός προκαλεί νοσηλεία ή και θάνατο. Η σύνδεση των θρομβώσεων είναι πολύ σπάνια και τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερνικούν το ρίσκο των παρενεργειών.

Οι ειδικοί του EMA κάλεσαν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν έχουν εμφανίσει τα εξής συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό

Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνους στο στήθος 

Πρήξιμο στα πόδια

Επίμονο πόνο στην κοιλιακή χώρα 

Νευρολογικά συμπτώματα μεταξύ των οποίων επίμονους πονοκεφάλους και θολούρα στα μάτια 

Μικρά αιματώματα στο δέρμα κοντά στο σημείο του εμβολιασμού

Δείτε ζωντανά

πηγή: newsit.gr