Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μινεάπολη: Νέος θάνατος αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 09:45 Μινεάπολη: Νέος θάνατος αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

Ακόμα ένας θάνατος αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά καταγράφηκε στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Μινεάπολη, μερικά χιλιόμετρα από εκεί που είχε δολοφονηθεί ο Τζορτζ Φλόιντ.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν οδηγό για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγο πριν από τις 02:00 και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του.

Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο. Ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και τραυμάτισε τον οδηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο άνδρας οδήγησε για αρκετά τετράγωνα προτού συγκρουστεί με άλλο όχημα. Εξέπνευσε επιτόπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες που φόραγαν τα δύο μέλη της ήταν ενεργοποιημένες στη διάρκεια του περιστατικού.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ο Ντόντε Ράιτ, 20 ετών.

Η μητέρα του Ράιτ, η Κέιτι Ράιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο χθες το απόγευμα και της είπε ότι η αστυνομία τον σταμάτησε επειδή στο πίσω παράθυρό του κρέμονταν αρωματικά αυτοκινήτου, κάτι που είναι παράνομο στη Μινεσότα. Η ίδια άκουσε την αστυνομία να λέει στον γιο της να βγει από το όχημα.

“Άκουσα διαπληκτισμούς και άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ‘Ντόντε, μην τρέχεις’”, εξήγησε η ίδια. Η κλήση τερματίστηκε και η Κέιτι Ράιτ πήρε ξανά τηλεφωνο τον γιο της, απάντησε η κοπέλα του και την ενημέρωσε ότι ο Ντόντε είναι νεκρός στην θέση του οδηγού.

Διαδηλώσεις και πλαστικές σφαίρες

Αμέσως ξέσπασαν διαδηλώσεις, και περίπου 100 άνθρωποι, αρκετοί εμφανώς εξοργισμένοι, ο ένας εκ των οποίων κράταγε πλακάτ που ανέγραφε το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς εφοδιασμένους με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, πέτυχαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους και προκάλεσαν αιμορραγία σε τουλάχιστον τον έναν. Ορισμένοι στο πλήθος διαλύθηκαν όταν η αστυνομία φάνηκε να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, κάτι πάντως που δεν συνέβη.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας υπέστησαν επίθεση από διαδηλωτές που τους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς, ενώ, σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδας Minneapolis Star Tribune, διαδηλωτές άρχισαν κατόπιν να χοροπηδάνε πάνω στα καπό και στις οροφές των περιπολικών.

Το γραφείο στη Μινεάπολις της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη υπηρεσία θα πρέπει να ερευνήσει το περιστατικό και ζήτησε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τυχόν βίντεο που υπάρχουν από το συμβάν.

Η ACLU επεσήμανε ότι “ανησυχεί βαθιά καθώς οι αστυνομικοί σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να χρησιμοποίησαν τα αρωματικά του αυτοκινήτου ως αφορμή για να σταματήσουν το όχημα, κάτι που η αστυνομία κάνει πολύ συχνά για να στοχοθετεί Αφροαμερικανούς”.

To χθεσινό περιστατικό ήταν “τραγικό”, δήλωσε ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ Μάικ Έλιοτ.

“Ζητάμε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να είναι ειρηνικοί καθώς οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με βία”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Συνεχίζεται η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Τζορτζ Φλόιντ

Η κατάσταση στη Μινεάπολη είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς συνεχίζεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν – του λευκού πρώην αστυνομικού που σκότωσε εν ψυχρώ τον Τζορτζ Φλόιντ πατώντας τον στον λαιμό, ενώ είχε τα χέρια δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα και δεν πρόβαλε καμία αντίσταση. Η ακροαματική διαδικασία εισέρχεται σήμερα στην τρίτη της εβδομάδα.

Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε σειρά κινητοποιήσεων και επεισοδίων εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: newsit.gr