«Μήνυμα» Ρωσίας με αποδέκτη την Τουρκία: Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 10:56 «Μήνυμα» Ρωσίας με αποδέκτη την Τουρκία: Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία

Με τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία να κλιμακώνεται επικίνδυνα, η Ρωσία στέλνει σαφές μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση: «μην πουλάτε όπλα» στο Κίεβο. Εξαίρεση από την προειδοποίηση δεν είναι η Τουρκία, φυσικά.

«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία, δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ακόμη, ο Λαβρόφ επέκρινε τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ΗΠΑ της επέδωσαν ειδοποίηση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την 4η Μαΐου.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία επτά χρόνια, η Δύση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, με την Ουάσινγκτον να μιλά για ρωσικές «προκλήσεις».

«Διατυπώνονται ερωτήματα για το τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ζούμε εκεί πέρα, είναι η χώρα μας. Τι ακριβώς όμως κάνουν οι ΗΠΑ με τα πολεμικά πλοία τους και τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία, χιλιάδες χιλιόμετρα από την επικράτειά τους;», επέμεινε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 θάνατοι, παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χθες Δευτέρα (12.04.2021) ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπέστη άλλη μία απώλεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στη χερσόνησο της Κριμαίας. Κάλεσε τη Μόσχα να απόσχει από ενέργειες που θα κλιμάκωναν περαιτέρω την ένταση, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Από τη σκοπιά της ΕΕ, πρόσθεσε, η αναζωπύρωση του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν απαράδεκτη.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τη Μόσχα να εντείνει τις προσπάθειες να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015 και καλωσόρισε τις προσπάθειες που ανέφερε ότι καταβάλλουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ο πρόεδρός της, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για αυτό.

Ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να γίνει το ταχύτερο μέλος του NATO, κάτι στο οποίο η Ρωσία εναντιώνεται επικαλούμενη τη δική της εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση