Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη λόγω των περιστατικών θρομβώσεων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 17:37 Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη λόγω των περιστατικών θρομβώσεων

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Johnson & Johnson, θα καθυστερήσει η προμήθεια της Ευρώπης με το εμβόλιό της, μετά την σύσταση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων για «πάγωμα» των εμβολιασμών, εξαιτίας των περιστατικών θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν.

 

 

Όπως αναφέρει – μεταξύ άλλων – σε ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson, « Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Γνωρίζουμε μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει άτομα με θρόμβους αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο COVID-19. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζουν δεδομένα που αφορούν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ από περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA συνέστησαν μια παύση στη χρήση του εμβολίου μας.

Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη».

Η εταιρεία συμπληρώνει πως συνεργάζεται στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζει σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών όχι μόνο στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, αλλά και στο κοινό.

εμβόλιο Johnson & Johnson

Το χρονικό

Την διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ είχαν συστήσει νωρίτερα το Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά την αναφορά έξι περιστατικών θρομβώσεων.

Την είδηση μετέδωσαν οι New York Times και σύμφωνα με αυτήν οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Υγείας θα ζητούσαν – όπως και τελικά έγινε – την άμεση παύση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Από τα έξι περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε διάστημα δυο εβδομάδων μία από τις εμβολιασμένες κατέληξε. Όλα αφορούσαν γυναίκες από 18 έως 48 ετών και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν η Dr. Anne Schuchat και ο  Dr. Peter Marks, αξιωματούχοι του CDC και του FDA, αντίστοιχα.

Την περασμένη εβδομάδα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Κολοράντο έκλεισε για λίγο μετά την εμφάνιση παρενεργειών σε 11 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί. Τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει ήταν ναυτία και ζαλάδα μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι πάνω από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Πάντως ο επικεφαλής του FDA κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως το «πάγωμα» του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα διαρκέσει λίγες μέρες.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση