«Το πάτησε» ο Μπάιντεν: Απελαύνει διπλωμάτες και επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 15:57 «Το πάτησε» ο Μπάιντεν: Απελαύνει διπλωμάτες και επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020 που αποδίδονται στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει – όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα το πρωί – την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Με αντίποινα προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Πριν την υπογραφή του διατάγματος από τον Μπάιντεν, αλλά με βάση τις πληροφορίες που είδαν είχαν κυκλοφορήσει, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες “παράνομες” κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.

“Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε ο Πεσκόφ. “Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, εξήγησε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν “ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω”, τόνισε ο Πεσκόφ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη με τον Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής “σε τρίτη χώρα”. Μέχρι στιγμής η Μόσχα έχει αντιδράσει χλιαρά στην πρόταση αυτή και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαρτηθεί από την αμερικανική συμπεριφορά προς τη Ρωσία.

Σήμερα ο Πεσκόφ τόνισε ότι ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξαγωγής μιας τέτοιας συνόδου, όμως πρόσθεσε ότι “οι δύο πρόεδροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν αυτό θα εμποδίσει ή όχι” τη διεξαγωγή μιας συνόδου.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση