Ματέο Σαλβίνι: Στο «σκαμνί» για αποφάσεις κατά προσφύγων και μεταναστών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 21:09 Ματέο Σαλβίνι: Στο «σκαμνί» για αποφάσεις κατά προσφύγων και μεταναστών Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δίκη παραπέμπεται ο Ματέο Σαλβίνι. Ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκα κατηγορείται για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 147 μετανάστες και πρόσφυγες όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2019 ο Σαλβίνι αρνήθηκε να δώσει το αναγκαίο «ελεύθερο» στους επιβαίνοντες στο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να περιμένουν μια εβδομάδα, πριν αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι.

Ο δικαστικός του Παλέρμο, αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες, αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του νυν γραμματέα της Λέγκα, για στέρηση ατομικής ελευθερίας 147 μεταναστών και προσφύγων.

Σαλβίνι: «Αμετανόητος» πηγαίνει στο εδώλιο 

Οι ακροαματικές διαδικασίες της δίκης Σαλβίνι θα αρχίσουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Σχολιάζοντας ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι, υπογράμμισε μέσω διαδικτύου:

«Παραπέμπομαι σε δίκη επειδή υπερασπίσθηκα την χώρα μου; Θα πάω, λοιπόν, στο δικαστήριο, με ψηλά το κεφάλι, εξ ονόματος όλων».

Η πάγια θέση του Σαλβίνι είναι ότι όλη η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, συμμεριζόταν την θέση του και ότι είχε ζητήσει σαφείς δεσμεύσεις για ανακατανομή των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Open Arms, από την μεριά της, έγραψε στο Twitter: «Είμαστε ευτυχισμένοι και για τους τόσους ανθρώπους που σώσαμε, τα τελευταία χρόνια». Η θέση της ΜΚΟ είναι ότι παραβιάσθηκε η βασική αρχή της διάσωσης ναυαγών, στο βωμό της πολιτικής προπαγάνδας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση