Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Οι πρώτες αποφάσεις χωρών της ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 16:19 Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Οι πρώτες αποφάσεις χωρών της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό της Johnson & Johnson.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson, ώστε να επιταχύνουν τις εκστρατείες τους μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τις παραδόσεις στα κρατίδια για χρήση σε κέντρα εμβολιασμού σύντομα και ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν έγινε άμεσα σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είχε κάνει με το εμβόλιο από την AstraZeneca, την οποία συνιστά η επιτροπή εμβολίων για ηλικίες 60 ετών και άνω. Η επιτροπή, γνωστή ως STIKO, πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη.

Παράλληλα, η Γαλλία, σύμφωνα με το Reuters, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του COVID-19 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκάμπριελ Ατάλ. Η Ολλανδία σκοπεύει να συνεχίσει άμεσα τη χρήση του εμβολίου, ενώ το ιταλικό υπουργείο Υγείας συνέστησε να χρησιμοποιείται το εμβόλιο της J&J σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η υγειονομική αρχή της Δανίας αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών σχετικά με την πιθανή σύνδεση του εμβολίου με σπάνιους θρόμβους αίματος.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε την Τρίτη ότι βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της J & J και των σπάνιων θρόμβων σε ενήλικες που έλαβαν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είπε ότι τα οφέλη της δόσης μιας δόσης υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό.

Η αναθεώρηση μερικών περιπτώσεων προκάλεσε μια παύση της διάθεσης του εμβολίου της J&J στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα. Ενώ ο EMA είπε ότι θεωρεί το εμβόλιο ασφαλές, το έχει αφήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν πώς θα το χρησιμοποιήσουν, ακολουθώντας παρόμοια στάση με εκείνη της AstraZeneca.

Η χρήση του εμβολίου J&J σταμάτησε προσωρινά από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μετά από σπάνιες θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καθυστερήσει την κυκλοφορία του στην Ευρώπη. Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει το εμβόλιο J&J.

Η J&J δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές και σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί σαφής αιτιώδης σχέση μεταξύ των σπάνιων θρόμβων και του εμβολίου.

Πηγή: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση