Ελληνίδα γιατρός στην Ινδία: Εκτός ελέγχου η πανδημία - Τα νοσοκομεία δεν έχουν οξυγόνο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 13:36 Ελληνίδα γιατρός στην Ινδία: Εκτός ελέγχου η πανδημία - Τα νοσοκομεία δεν έχουν οξυγόνο (φωτο Reuters)

Συγκλονίζει η μαρτυρία Ελληνίδας γιατρού για την κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, την χώρα που η πανδημία "θερίζει".

Η Ευγενία Βλαχοπούλου, γενική γιατρός στο Νέο Δελχί, περιέγραψε, τη δοκιμασία που περνάει η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, με την πανδημία του κορωνοϊού και τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία.

Όπως είπε "η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική, για το εάν είναι και πιο θανατηφόρα δεν έχει αποδειχθεί” ενημέρωσε. "Στη Βομβάη η ινδική μετάλλαξη αφορά στο 30% των περιστατικών και στο Νέο Δελχί το 10%".

Χωρίς οξυγόνο τα νοσοκομεία

"Τα νοσοκομεία δεν έχουν οξυγόνο για τους ασθενείς covid και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Με το αυτοκίνητό τους ασθενείς ψάχνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για παροχή οξυγόνου και μπορεί το βράδυ να καταλήξει σπίτι του χωρίς να έχει καταφέρει τίποτε", είπε, προσθέτοντας ότι "εκτός ελέγχου βρίσκεται η πανδημία στις μεγάλες πόλεις ενώ η επαρχία δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα".

Ωστόσο, όπως είπε "δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει τη μετακίνηση στην επαρχία και εάν γίνει διασπορά στην επαρχία η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, καθώς εκεί δεν υπάρχουν νοσοκομεία".

"Υπήρξε μεγάλη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας

Εξηγώντας στην ΕΡΤ, το λόγο που οδηγήθηκε εκεί η κατάσταση, ανέφερε, πως τον Ιανουάριο υπήρξε μια μεγάλη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Έλεγαν για την Ινδία ότι είναι Covid free και έγιναν γάμοι, χιλιάδες βούτηξαν στον Γάγγη στους φετινούς εορτασμούς για το Κουμπ Μελά - θρησκευτική εορτή για το ξέπλυμα των αμαρτιών- παρά τη σύσταση του πρωθυπουργού για συμβολικό εορτασμό.

Επιπλέον, όπως εξήγησε, η κ. Βλαχοπούλου, για το θλιβερό ρεκόρ των 300.000 κρουσμάτων ημερησίως και τις χιλιάδες νεκρούς από την Covid-19, "συμβάλει και η δυσπιστία του κόσμου να εμβολιαστεί".

"Ο εμβολιασμός άρχισε τον Μάρτιο με δύο εμβόλια AstraZeneca και Covaxin", ενημέρωσε και "από την 1η Μαΐου θα μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη και από 18 ετών. Έχουν εμβολιαστεί ήδη ένα εκατομμύριο Ινδοί, απειροελάχιστο ποσοστό στο 1.393.409.000 πληθυσμού".

"Έχουν εξάγει και πολλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που παράγονταν στην Ινδία" ανέφερε, "αλλά το θέμα δεν είναι στη διάθεση των εμβολίων είναι στη δυσπιστία του κόσμου" είπε, εξηγώντας πως το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας στους μαζικούς εμβολιασμούς των παιδιών, το αντιμετώπιζαν ως "ένα δηλητήριο που έρχεται από την Αμερική".

Δείτε το βίντεο:

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση