Reuters: Η Ευρώπη αγκαλιάζει τα "πράσινα διαβατήρια" - Πότε ξεκινούν - Τα προβλήματα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 16:39 Reuters: Η Ευρώπη αγκαλιάζει τα "πράσινα διαβατήρια" - Πότε ξεκινούν - Τα προβλήματα

Η Ευρώπη αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα "πράσινων διαβατηρίων" - Τα τεχνικά και πολιτικά εμπόδια.

Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας υγείας για να σώσει την περίοδο των διακοπών από την πανδημία, τεχνικά και πολιτικά εμπόδια δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην κατασκευή τέτοιων συστημάτων, υποστηρίζουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην προσπάθεια, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν ζητήματα που κυμαίνονται από το πρακτικό - όπως το τι είναι αποδεκτό ως απόδειξη για "πάσο" COVID-19 - έως το φιλοσοφικό, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για τις διακρίσεις και το προσωπικό απόρρητο.

Οι νότιες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ζητούν μια γρήγορη διάθεση του υποσχεθέντος ψηφιακού "πράσινου διαβατηρίου" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι οι οικονομίες τους δεν θα αντέξουν στην απώλεια μιας ακόμη τουριστικής περιόδου.

Η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να αναθέσει μια σύμβαση αυτόν τον μήνα για ένα κεντρικό σύστημα επαλήθευσης των ψηφιακών κωδικών πρόσβασης, το οποίο θα χρησιμοποιεί κωδικούς QR που μπορούν να σαρωθούν από μια εφαρμογή smartphone. Θα παρέχει επίσης ένα πρότυπο για να βοηθήσει τις χώρες μέλη να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές - αν και ορισμένες έχουν ήδη προετοιμάσει τις δικές τους εκδόσεις.

Η πύλη υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο μετά τις δοκιμές τον Μάιο. Όμως, τα βόρεια κράτη που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό προειδοποιούν ότι η έναρξη μιας βιώσιμης λύσης τόσο γρήγορα είναι τραβηγμένη, ειδικά δεδομένου του αριθμού των ενδιαφερομένων στο μπλοκ των 27 εθνών.

"Είναι ένα επιθετικό χρονοδιάγραμμα και απαιτεί συνεργασία", δήλωσε ο Mats Snall, επικεφαλής της πρωτοβουλίας της Σουηδίας για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολίων.

Σφάλματα για διόρθωση

Ο κατάλογος των άλυτων ζητημάτων στο πρόγραμμα των "πράσινων διαβατηρίων" εμβολίων είναι μακρύς.

Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το εάν οι δοκιμές αντισωμάτων παρέχουν επαρκή απόδειξη ότι ένα άτομο που έχει αναρρώσει από το COVID-19 έχει ανοσία, λένε πηγές που εμπλέκονται στις προσπάθειες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η προσαρμογή του συστήματος για τους επισκέπτες στο εξωτερικό αποτελεί επίσης πρόκληση, αφού η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε στους New York Times την Κυριακή ότι η ΕΕ θα ανοίξει τις πόρτες της στους εμβολιασμένους Αμερικανούς αυτό το καλοκαίρι.

Τα κράτη μέλη ανησυχούν επίσης για την ασφάλεια των προσωπικών πληροφοριών, αν και η Επιτροπή έχει υποσχεθεί ότι τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά θα περιέχουν ελάχιστα δεδομένα: όνομα, ημερομηνία γέννησης, συγκεκριμένες πληροφορίες για την υγεία, ημερομηνία έκδοσής του και μοναδικό κωδικό αναγνώρισης.

Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ψηφιακή παρακολούθηση αλλά και την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του προσωπικού σε όλη την Ευρώπη για την επαλήθευση των πιστοποιητικών.

Οι εθνικές εφαρμογές

Όπως αναφέρει το Reuters, η διαμάχη για τα διαβατήρια εμβολίων μοιάζει με τις συζητήσεις του περασμένου έτους σχετικά με τις εφαρμογές ανίχνευσης επαφών κρουσμάτων, τις οποίες ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναστολή της πανδημίας, αλλά κυρίως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεχνικές διαμάχες και τεράστια κύματα μολύνσεων.

Ωστόσο, τα διαβατήρια εμβολίων είναι εγγενώς απλούστερα: σε αντίθεση με τις εφαρμογές ανίχνευσης επαφών, δεν χρειάζεται να επικοινωνούν με άλλα τηλέφωνα ή να παρακολουθούν τις κινήσεις με οποιονδήποτε τρόπο.

Αντ 'αυτού, ένα ψηφιακό δελτίο υγείας, που εκδίδεται από γιατρό ή κέντρο υγείας, θα περιέχει έναν κωδικό QR που περιέχει προ-επικυρωμένες πληροφορίες που βεβαιώνει ότι ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δημιουργούν εφαρμογές για άτομα για να ανεβάζουν τον κωδικό QR στα smartphone τους. Στους υπάλλήλουν θα δοθούν ξεχωριστές εφαρμογές ελέγχου: ένα "πράσινο" αποτέλεσμα θα σημαίνει ότι το πιστοποιητικό είναι έγκυρο, το "κόκκινο" θα είναι άκυρο. Η ηλεκτρονιή πύλη της ΕΕ θα διαβεβαιώνει ότι, για παράδειγμα, η γερμανική εφαρμογή θα μπορεί εύκολα να διαβαστεί στην Πορτογαλία.

Η Εσθονία, η οποία έχει ήδη δοκιμάσει ένα διαβατήριο ψηφιακής ασυλίας για χώρους εργασίας πέρυσι, θεωρείται στις Βρυξέλλες ως η πιο προηγμένη στην κατασκευή της δικής της εθνικής εφαρμογής, αλλά και άλλες δεν είναι πολύ πίσω.

Η Γαλλία μόλις πρόσθεσε ένα χαρακτηριστικό στην υπάρχουσα εφαρμογή εντοπισμού επαφών κορανοϊού, επιτρέποντας στους χρήστες να ανεβάζουν πρόσφατα αποτελέσματα δοκιμών και απόδειξη εμβολιασμού, και δοκιμάζει την εφαρμογή αρχικά σε αεροπορικές πτήσεις προς Κορσική.

Η Γερμανία ξεκινά δημιουργώντας μια αυτόνομη εφαρμογή για να αποδείξει τον εμβολιασμό, αλλά σχεδιάζει στη συνέχεια να ενσωματώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω μιας δυνατότητας "wallet" στην εφαρμογή Corona-Warn, που κυκλοφόρησε πέρυσι για να επιτρέψει τον εντοπισμό επαφών, λένε πηγές.

Η Ισπανία είναι ένας από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου, χαιρετίζοντάς τον ως έναν ασφαλή τρόπο διευκόλυνσης της κινητικότητας, έχοντας χάσει πάνω από το 80% των ξένων επισκεπτών της το 2020. "Η Ισπανία δεν μπορεί να αντέξει άλλο καλοκαίρι όπως το 2020", ανέφερε πηγή του υπουργείου Τουρισμού.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση