Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλία: Φυλακή ή πρόστιμο $66.000 για τους Αυστραλούς που θα επιστρέψουν από την Ινδία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Μαΐου 2021 12:32 Αυστραλία: Φυλακή ή πρόστιμο $66.000 για τους Αυστραλούς που θα επιστρέψουν από την Ινδία
Η Αυστραλία θέτει πολύ αυστηρά μέτρα θέλοντας να αποτρέψει την επιστροφή πολιτών της από την Ινδία – Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι «δραστικά» αλλά αναγκαία 
 

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια και πρόστιμo έως και 66.000 δολάρια είναι οι Αυστραλοί πολίτες που θα θελήσουν να επιστρέψουν από την Ινδία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει προσωρινά παράνομα τα ταξίδια.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη «με βάση το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό στην Ινδία». Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Αυστραλία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από την Ινδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν 9.000 Αυστραλοί στην Ινδία, εκ των οποίων 600 θεωρούνται ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι η πρώτη φορά που ποινικοποιείται η επιστροφή Αυστραλών στην πατρίδα τους.

Πάντως, γιατρός είπε στο ABC ότι η κίνηση της κυβέρνησης είναι δυσανάλογοι με την απειλή που θέτουν όσοι επιστρέφουν από τη χώρα που μαστίζεται από την πανδημία. «Οι οικογένειές μας πεθαίνουν κυριολεκτικά στην Ινδία» είπε ο Dr Vyom Sharmer, κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη.

Από τη Δευτέρα, όποιος ήταν στην Ινδία εντός 14 ημερών από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης στην Αυστραλία θα απαγορεύεται να εισέλθει στη χώρα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλεται ποινή έως και πέντε χρόνια φυλάκισης και έως 66.000 δολάρια πρόστιμο ή και τα δύο. Οι αποφάσεις θα επανεξεταστούν στις 15 Μαΐου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση, ωστόσο προτεραιότητα είναι η προστασία του συστήματος δημόσιας υγείας και καραντίνας στην Αυστραλία.