Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απεγνωσμένες εκκλήσεις από την Ινδία: «Νεογέννητο μιας ημέρας χρειάζεται μητρικό γάλα - Η μητέρα πέθανε από COVID»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 16:28 Απεγνωσμένες εκκλήσεις από την Ινδία: «Νεογέννητο μιας ημέρας χρειάζεται μητρικό γάλα - Η μητέρα πέθανε από COVID»

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει αφήσει χωρίς φροντιστή κάποια παιδιά.

Έχοντας ενημερωθεί ότι και οι δύο γονείς τους είχαν νοσήσει βαριά από covid-19 και δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν, μια ινδική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών εντόπισε δύο αγόρια, ηλικίας έξι και οκτώ ετών. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι τα παιδιά είχαν μείνει πολλές ημέρες νηστικά.

Η υπόθεση, την οποία κατήγγειλε η οργάνωση Bachpan Bachao Andolan (BBA), που εντόπισε τα παιδιά σε μια μικρή πόλη της ινδικής αγροτικής ενδοχώρας, είναι μια από τις αυξανόμενες περιπτώσεις έκτακτων αναγκών που αφορούν παιδιά τα οποία έχουν πληγεί από το σφοδρό κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ινδία.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει αφήσει χωρίς φροντιστή κάποια παιδιά, ειδικά σε φτωχές κοινότητες, καθώς οι γονείς τους ή άλλοι συγγενείς τους είναι βαριά άρρωστοι για να αντεπεξέλθουν ή έχουν πεθάνει.

«Επειδή ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί, το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ότι είτε τα παιδιά χάνουν τους γονείς τους ή οι φροντιστές τους νοσηλεύονται και δεν υπάρχει κανένας για να τα φροντίσει», δήλωσε ο Νταναντζάι Τινγκάλ, εκτελεστικός διευθυντής της BBA.

Οι υποχρηματοδοτούμενες κοινωνικές υπηρεσίες της Ινδίας παλεύουν για να αντεπεξέλθουν και σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας εξακολουθεί να υπάρχει στιγματισμός των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να απομονώνονται.

«Οι γείτονες και οι μακρινοί συγγενείς δεν θέλουν να βοηθήσουν γιατί φοβούνται μήπως μολυνθούν αντιμετωπίζοντας έτσι αυτές τις οικογένειες σχεδόν σαν απόκληρους», λέει ο Τιγνγκάλ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αγόρια για λόγους προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η BBA, της οποίας ηγείται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης ινδός ακτιβιστής Καϊλάς Σατιάρτι, ξεκίνησε να δέχεται κλήσεις για παιδιά σε δύσκολες συνθήκες που συνδέονται με την πανδημία στις αρχές Απριλίου.

Ο όγκος των κλήσεων αυξήθηκε από τότε που ο Σατιάρτι ανέβασε στο Twitter στις 29 Απριλίου μια γραμμή βοήθειας.

Σήμερα η οργάνωση δέχεται περίπου 70 κλήσεις την ημέρα από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια για παιδιά των οποίων οι γονείς είτε είναι νεκροί ή σοβαρά ασθενείς και ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κλήσεων από γονείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και θέλουν να πληροφορηθούν αν η οργάνωση μπορεί να φροντίσει τα παιδιά τους σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Απεγνωσμένες εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με 3,57 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία κατέγραψε περισσότερες από 400.000 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 3.980 – αριθμός ρεκόρ.

Οι ειδικοί λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι.

Πολίτες σε όλη τη χώρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη στον κόσμο, δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο, οξυγόνο ή τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία τους και πολλοί πεθαίνουν από την έλλειψη αυτών.

Απεγνωσμένες εκκλήσεις για προσφορά βοήθειας σε παιδιά εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ανάγκη για μητρικό γάλα για ένα νεογέννητο κοριτσάκι μιας ημέρας στο Δελχί. Η μητέρα της πέθανε από COVID», ανέφερε μια από αυτές στο Twitter. Αργότερα ο ίδιος χρήστης έγραψε ότι βρέθηκε βοήθεια.

Το Ίδρυμα Protsahan India, μια μκο για τα δικαιώματα των παιδιών, ανακοίνωσε ότι πρόσφατα εργαζόμενοί του της πρώτης γραμμής φρόντισαν κάποια παιδιά που είχαν μείνει νηστικά για ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρες τους, του βασικού φροντιστή τους, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο πατέρας είναι ένας μεροκαματιάρης που και ο ίδιος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και ψυχικού τραύματος. Βοηθάμε με τρόφιμα και άμεση φροντίδα, καλύπτουμε τις ανάγκες εκπαίδευσης και προστασίας αυτών των παιδιών», λέει η Σόναμ Καπούρ, η ιδρύτρια και διευθύντρια της Protsahan.

Στο κρατίδιο της Καρνατάκα, όπου βρίσκεται η πόλη Μπενγκαλούρου και ένα επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει ορίσει έναν αξιωματούχο για να εντοπίζει τα παιδιά που έχουν ορφανέψει εξαιτίας της COVID-19 και να διασφαλίζει ότι λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη.

Αυτή την εβδομάδα το κρατίδιο αύξησε την αποστολή μηνυμάτων σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην αναζητούν βοήθεια ηλεκτρονικά από άγνωστες οργανώσεις.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, η κρατική οργάνωση προστασίας των παιδιών έγραψε αυτή την εβδομάδα στην αστυνομία ζητώντας της να διερευνήσει τις καταγγελίες με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν επείγουσες υιοθεσίες.

«Πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις τράφικινγκ και αγοραπωλησίας των παιδιών», προειδοποίησε η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών του Νέο Δελχί.

Πηγή: ΑΠΕ -  ΜΠΕ