Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Άναψε «πράσινο φως» για την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Κινεζικής Sinopharm

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 19:07 ΠΟΥ: Άναψε «πράσινο φως» για την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Κινεζικής Sinopharm

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής την έγκρισή του για επείγουσα χρήση του εμβολίου που κατασκευάστηκε από την Κινεζική Sinopharm, ανοίγοντας το δρόμο για να φτάσουν εκατομμύρια δόσεις σε φτωχότερες χώρες μέσω ενός προγράμματος – γνωστού ως COVAX – που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την κυκλοφορία εμβολίων κορονοϊού.

Η απόφαση μιας τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ ανοίγει την πιθανότητα το εμβόλιο Sinopharm να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα COVAX τις επόμενες εβδομάδες και να διανεμηθεί μέσω του περιφερειακού γραφείου της UNICEF και του ΠΟΥ στην Αμερική.

Το εμβόλιο, ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής, γίνεται το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από μια μη δυτική χώρα, το οποίο λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

Μια ξεχωριστή ομάδα που συμβουλεύει την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα εμβόλια είπε ότι «ήταν πολύ σίγουρη» πως το εμβόλιο Sinopharm προστατεύει άτομα ηλικίας 18-59 ετών. Η ομάδα είπε ότι είχε «χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Τα μέλη της δήλωσαν ότι είχαν «πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη» στα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με σοβαρές παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Πηγή: newsit.gr/Με πληροφορίες από Associated Press