Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τη Γάζα - 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (pics, vids)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 15:27 Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τη Γάζα - 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (pics, vids) (φωτο αρχείου Reuters)

Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται. Σχεδόν 200 νεκροί – ανάμεσα τους 58 παιδιά -, 3.150 ρουκέτες και τουλάχιστον 42.000 εκτοπισμένοι. Αυτός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός…

Έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον περιοχών σε όλο το θύλακο της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύκτας περίπου 60 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, λιγότερες από τις 120 και τις 200 που είχαν εκτοξεύσει τις δύο προηγούμενες νύκτες.

Ένα παλαιστινιακό εργοστάσιο σφουγγαριών στη βόρεια Γάζα επλήγη σε αεροπορική επιδρομή σήμερα το πρωί και πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβέσουν την πυρκαγιά ενώ σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό. Λίγο αργότερα σήμερα το πρωί, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, έγινε γνωστό από γιατρούς.

Εντατικοί οι βομβαρδισμοί

Καθώς οι ήχοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς συνεχίζονταν όλο το πρωί, κάτοικοι της Γάζας έσπευσαν σε αρτοποιεία και φαρμακεία για να κάνουν προμήθειες σε είδη πρώτης ανάγκης. «Τα παιδιά μου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν όλη νύκτα, ακόμη κι αφού σταμάτησαν οι εντατικοί βομβαρδισμοί», είπε η Ουμ Ναΐμ, μια 50χρονη μητέρα πέντε παιδιών, καθώς αγόραζε ψωμί στην πόλη της Γάζας. «Αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ, όμως η Ιερουσαλήμ αξίζει κάθε θυσία».

Δείτε βίντεο:

200 νεκροί και 42.000 εκτοπισμένοι

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζητήσει καταφύγιο σε 50 σχολεία τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Δείτε φωτογραφίες:

3.150 ρουκέτες σε μια εβδομάδα

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας (17/5) πως μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, μαχητές έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακο προς το Ισραήλ.

Περίπου 460 από τις ρουκέτες δεν πέρασαν τα σύνορα και έπεσαν μέσα στο έδαφος της Γάζας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Το ισραηλινό αμυντικό πυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος αναχαίτισε περίπου το 90% των ρουκετών αυτών, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκριτικά, συνολικά 4.481 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ στις 51 ημέρες που είχε διαρκέσει ο πόλεμος του 2014 στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

Έντονες διπλωματικές διεργασίες στις Βρυξέλλες 

Τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προκειμένου να συμβάλουν στον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, υπογράμμισε την Δευτέρα (17/5) ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πίτερ Στάνο.

Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι από την αρχή της κρίσης ο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και κράτη-μέλη της ΕΕ σε διμερές επίπεδο, έχουν συχνές επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες και με διπλωμάτες από γειτονικές χώρες. Ο ένας και μοναδικός στόχος των διπλωματικών αυτών επαφών είναι ο τερματισμός της βίας και η προστασία των αμάχων, ενώ οι συνομιλίες δεν εστιάζουν μόνο στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης, αλλά και στις ριζικές της αιτίες, σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάρρευση του κτιρίου στη Γάζα, που στέγαζε το Associated Press και το Al Jazeera, τονίζοντας ότι «το ανεξάρτητο ρεπορτάζ από τις περιοχές των συγκρούσεων είναι απολύτως απαραίτητο και η ασφάλεια των δημοσιογράφων ουσιώδης».

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 18 Μαίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ΕΕ θα συζητήσει πώς μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τον τερματισμό της βίας.

Τη συμβολή του Πάπα ζητά ο Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία για τους βομβαρδισμούς που σημειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας είχαν σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ προκειμένου να το αναγκάσει να σταματήσει να «σφαγιάζει» τους Παλαιστινίους.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τους βομβαρδισμούς που σημειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας είχαν σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ προκειμένου να το αναγκάσει να σταματήσει να «σφαγιάζει» τους Παλαιστινίους.

«Εκτός αν η διεθνής κοινότητα τιμωρήσει το Ισραήλ, που διαπράττει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με κυρώσεις, οι Παλαιστίνιοι θα εξακολουθήσουν να σφαγιάζονται», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ποντίφικα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνδιάλεξη που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Δείτε φωτογραφίες:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον πάπα πως «η ισραηλινή κατοχική δύναμη, που εμποδίζει την πρόσβαση στο τέμενος αλ-Άκσα και στην εκκλησία του Αγίου Τάφου (στην Ανατολική Ιερουσαλήμ), περιορίζει την ελευθερία της λατρείας και σκοτώνει αθώους αμάχους στα Παλαιστινιακά Εδάφη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αυτή η βαρβαρότητα απειλεί επίσης την περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε εξάλλου τη διεθνή κοινότητα να «δώσει στο Ισραήλ το αποτρεπτικό μάθημα που του αξίζει και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε χθες, Κυριακή, για μια «κατακόρυφη αύξηση των θανάτων και των καταστροφών» στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας «φριχτή και απαράδεκτη» την απώλεια αθώων ζωών στη σύγκρουση αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση