Influencers καταγγέλλουν: Μας προσφέρθηκαν πολλά χρήματα προκειμένου να αμαυρώσουμε το εμβόλιο της Pfizer

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 14:03 Influencers καταγγέλλουν: Μας προσφέρθηκαν πολλά χρήματα προκειμένου να αμαυρώσουμε το εμβόλιο της Pfizer

Μια σκιώδης διαφημιστική εταιρεία με το όνομα Fazze επικοινώνησε με bloggers υγείας.

Μια περίεργη υπόθεση συνταράσσει εδώ και μερικά 24ωρα τις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», μία σκιώδης (ίσως και ανύπαρκτη) λονδρέζικη διαφημιστική εταιρεία κρύβεται πίσω από την προσπάθεια σπίλωσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, προκειμένου να «δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα» για το ενέσιμο σκεύασμα της Pfizer κατά της νόσου Covid- 19.

Διάφοροι influencers των social media παραδέχθηκαν ότι μία διαφημιστική εταιρεία στο Λονδίνο τους προσέγγισε για να «διαδώσουν ψέματα σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί το εμβόλιο της Pfizer».

Με βάση το επίμαχο δημοσίευμα, η διαφημιστική εταιρεία με το όνομα Fazze (που φέρεται να βρίσκεται υπό την διεύθυνση Ρώσων επιχειρηματιών) επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με Γάλλους bloggers υγείας και επιστήμης και τους ζήτησε να «εξηγήσουν ότι το ποσοστό θανάτου των εμβολιασμένων με Pfizer ότι είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από αυτούς που είχαν εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca».

Οι influencers κλήθηκαν να δημοσιεύσουν συνδέσμους στο YouTube, το Instagram ή το TikTok άρθρα που αναφέρονται σε διαρροές έρευνας με δεδομένα που υποτίθεται ότι δείχνουν πώς το εμβόλιο της Pfizer έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Ένα από τα άρθρα που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τον Ιανουάριο, αφορά σε δεδομένα που έχουν κλαπεί από Ρώσους χάκερ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αργότερα δημοσιεύθηκαν στο Dark Web.

Ο Λεό Γκρασέ, ειδικευόμενος γιατρός στη νότια Γαλλία με 1,1 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube παραδέχτηκε στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «BFMTV» ότι του προσφέρθηκαν πάνω από 2.000 ευρώ για την ανάρτηση ενός βίντεο 30 δευτερολέπτων.

«Είναι παράξενο. Μου έκαναν μια πρόταση συνεργασίας, που συνίσταται στο να δυσφημίσω το εμβόλιο της Pfizer με ένα βίντεο», επισήμανε ο Γκρασέ, ο οποίος έχει 1,17 εκατ. συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, το DirtyBiology.

«Απίστευτο. Η διεύθυνση της λονδρέζικης εταιρείας που επικοινώνησε μαζί μου είναι πλαστή. Δεν είχαν ποτέ γραφείο εκεί, είναι ένα κέντρο αισθητικής με λέιζερ! Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ύποπτα προφίλ στο LinkedIn, τα οποία εξαφανίστηκαν από σήμερα το πρωί. Όλοι τους εργάζονταν παλαιότερα στη Ρωσία», αφηγήθηκε ο Γκρασέ.

«Αποφάσισα να μην το κάνω. Ήθελαν να μιλήσω για το εμβόλιο Pfizer με τρόπο που θα ήταν επιζήμιος για τη φήμη του» είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press. Ακόμα τόνισε ότι η προσπάθεια παραπληροφόρησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες θα πρέπει να «είναι παρά πολύ, εξαιρετικά προσεκτικοί» για αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο.

Αρκετοί άλλοι Γάλλοι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας και της επιστήμης, δήλωσαν ότι έλαβαν παρόμοια προσφορά.

Ο χρήστης του Instagram με το όνομα Et Ça Se Dit Médecin, ασκούμενος στο νοσοκομείο με περισσότερους από 85.000 ακόλουθους, είπε στο γαλλικό BFMTV ότι του προσφέρθηκε 2.000 € για να ανεβάσει μια ιστορία 30 δευτερολέπτων στον λογαριασμό του.

Αλλά και ο Μίρκο Ντρότσμαν, Γερμανός podcaster με 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές, δημοσίευσε επίσης ένα κομμάτι ενός email που του ζητούσε να συμμετάσχει σε μια «ενημερωτική εκστρατεία» σχετικά με «έναν σημαντικό αριθμό θανάτων» μετά τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της Pfizer.

Με το όνομα «Αντόν», ένας κύριος από την ψεύτικη διαφημιστική εταιρεία ζητούσε την δημοσίευση ενός βίντεο, διάρκειας 45 έως 60 δευτερολέπτων στο Instagram, το TikTok ή το YouTube, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «το ποσοστό θνητότητας του εμβολίου Pfizer είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το AstraZeneca» αφήνοντας να πλανάται το ερώτημα γιατί το αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφημιστική εταιρεία Fazze δήλωνε ότι εδρεύει στην Πέρσι Στριτ του Λονδίνου, ωστόσο την Τρίτη «κατέβασε» την ιστοσελίδα της.

Η περίεργη υπόθεση είναι πιθανό να προκαλέσει φόβους για ρωσική «κρατική παραπληροφόρηση», αφού μια μελέτη της ΕΕ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι σπέρνει δυσπιστία για τα δυτικά εμβόλια παρέχοντας «αβάσιμα στοιχεία που ενοχοποιούν τους εμβολιασμούς για θανάτους στην Ευρώπη».

Πηγή:Daily Mail

Προσαρμοσμένη αναζήτηση