Λουκασένκο: Δεν ήξερα ότι ο Προτασέβιτς ήταν στην πτήση - Τον πιστεύει ο Πούτιν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 16:05 Λουκασένκο: Δεν ήξερα ότι ο Προτασέβιτς ήταν στην πτήση - Τον πιστεύει ο Πούτιν (φωτο αρχείου Reuters)

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υποστήριξε σήμερα πως δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών μπλόγκερ, Ρομάν Προτασέβιτς, επέβαινε στην πτήση της Ryanair που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Ο Προτασέβιτς, εξόριστος αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ, συνελήφθη στο Μινσκ την Κυριακή αφού η Λευκορωσία απέστειλε μαχητικό αεροσκάφος και το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί με την πρόφαση πληροφορίας για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφού η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Τον… πιστεύει ο Πούτιν

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστεύει τις εξηγήσεις της Λευκορωσίας.

«Το Κρεμλίνο δεν βλέπει λόγους να μην πιστέψει τις δηλώσεις των Λευκορώσων ηγετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με αυτές των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ που κατηγορούν το Μινσκ ότι σκηνοθέτησε το περιστατικό για να συλλάβει τον αντιφρονούντα μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς.

Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λουκασένκο θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Σότσι της Ρωσίας. «Δεν προβλέπονται δηλώσεις στον Τύπο», είπε ο Πεσκόφ, ο οποίος δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ατζέντα των συζητήσεων.

EASA: Να αποφεύγετε τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας της αεροπορίας (EASA) έκανε έκκληση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για λόγους ασφάλειας με το αιτιολογικό ότι η αναγκαστική προσγείωση στην οποία υποχρεώθηκε αεροσκάφος της Ryanair έθεσε εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Η EASA ανακοίνωσε ότι προτείνει στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ αλλά και σε εκείνες που δεν ανήκουν σε χώρες του μπλοκ και που πετούν από και προς τις χώρες της ΕΕ να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας παρά μόνο για περιπτώσεις ανάγκης.

“Οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια αυτή θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για τον σεβασμό που επιδεικνύει η Λευκορωσία στους διεθνείς κανονισμούς πολιτικής αεροπορίας”, αναφέρει η EASA σε ενημερωτικό της δελτίο για την ασφάλεια των πτήσεων.

“Οι ενέργειες της Λευκορωσίας προκάλεσαν αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας για την πτήση της Ryanair και έθεσαν εν αμφιβόλω την ικανότητα της Λευκορωσίας να παράσχει ασφαλείς υπηρεσίες εναέριας πλοήγησης”, όπως αναφέρεται.

Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν χθες να αλλάζουν την πορεία των πτήσεών τους, καθώς αυξανόταν η παγκόσμια κατακραυγή για την ενέργεια του Μινσκ, την Κυριακή, να υποχρεώσει το αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στη Λευκορωσία με στόχο να συλλάβει έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Την Δευτέρα υπουργοί της ΕΕ κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν στις λευκορωσικές αερογραμμές να πετούν στην ΕΕ παρότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί επίσημα μέτρα ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας στις 3 Ιουνίου.

Η παρέμβαση της EASA για λόγους ασφάλειας είναι διαφορετική από την απειλή σε υπουργικό επίπεδο για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων και περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και οι οποίες συνεχίζουν να πετούν πάνω από την Λευκορωσία–τμήμα του βασικού αεροδιαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Ωστόσο, οι οδηγίες του δεν είναι υποχρεωτικές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση