G7: Ξεκινά σήμερα η σύνοδος - Στην «ατζέντα» πανδημία, κλίμα και κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 09:53 G7: Ξεκινά σήμερα η σύνοδος - Στην «ατζέντα» πανδημία, κλίμα και κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις

Θα αναγγείλουν τη δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίων για την Covid-19 στις φτωχές χώρες - Ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον, ο συναγερμός στο ξενοδοχείο και τα αστεία με τις συζύγους .

Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G7 (Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών) στη Βρετανία. Είναι όλοι τους εκεί: Ο Τζο Μπάιντεν, o Γιοσιχίντε Σούγκα (Ιαπωνία), ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Τζαστίν Τριντό (Καναδάς), η Άνγκελα Μέρκελ και βέβαια ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον. Οι επτά πιο ισχυροί ηγέτες του με την ευρεία έννοια (για να συμπεριλάβει και την Ιαπωνία) Δυτικού Κόσμου.

Το G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) συνεδρίασε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία προσκλήθηκε να ενταχθεί στην ομάδα, μετατρέποντας το κλαμπ σε G8. η Ρωσία, όμως, αποβλήθηκε, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Δεν συμμετέχει η Κίνα παρ’ ότι είναι η δεύτερη οικονομική δύναμη και μάλιστα με ανοδική πορεία.

Η συνάντηση κορυφής θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ της Κορνουάλης. Στο ξενοδοχείο, μάλιστα, που θα λάβουν χώρα οι εργασίες, σήμανε συναγερμός για ένα ύποπτο δέμα. Μετά από σχετική έρευνα, δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι, με τον Τζόνσον να δηλώνει ότι «όλοι είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι που είσαι εδώ μαζί μας». Ο Μπάιντεν διατήρησε το ζεστό κλίμα, με ένα πείραγμα, σχολιάζοντας τις κατά πολύ μικρότερες συζύγους τους. «Έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον πρωθυπουργό, και οι δυο παντρευτήκαμε γυναίκες πολύ νεότερές μας».

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο 78χρονος Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου είναι οι Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τις συνομιλίες με την ΕΕ σχετικά με την ευρω-αμερικανική εμπορική σχέση.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των G7 που δεν θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επτά αυτές χώρες εκπροσωπούν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεκαετία του 1970, το G7 αντιπροσώπευε περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μέσα σε αυτό το τριήμερο, οι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά από παγκόσμια ζητήματα, εύθραυστες ισορροπίες, σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, αλλά κυρίως για μία τελευταία προσπάθεια να διατηρηθεί η ηγεμονία της Δύσης στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Η πανδημία είναι, επίσης, από τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε «μια νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού». Να θυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ζώο και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο. Το σενάριο της διαρροής και του ατυχήματος από εργαστήριο έχει επανέλθει με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά εκ νέου διερεύνηση.

Η ΕΕ έδωσε το στίγμα, διατυπώνοντας επίσης μία παρόμοια έκκληση. Θα τεθεί επί τάπητος και ο εμβολιασμός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προϊδέασε τους συνομιλητές του, απευθύνοντας κάλεσμα ώστε να δεσμευτούν για τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη μέχρι το 2022.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του G7, σε συνομιλίες που προηγήθηκαν, κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή φορολογική στάση, απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές, κυρίως αυτές του τεχνολογικού τομέα, αλλά όχι μόνο. Συμφώνησαν στην επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στη σύνοδο των G7.

Το κλίμα και το εμπόριο επίσης αποτελούν σημαντικά κεφάλαια. Η μετάβαση της αγοράς αυτοκινήτων από τα ορυκτά στα πράσινα καύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα αποτελέσει τμήμα δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με πρόταση σε έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg, οι κυβερνήσεις του G7 θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η πλειονότητα των επιβατικών αυτοκινήτων που θα πωλούνται «έως το 2030 ή νωρίτερα» δεν θα λειτουργούν με βενζίνη ή ντίζελ.

Ο Τζόνσον θέλει να δεσμευτούν για πολύ πιο ριζικά βήματα. Οι χώρες του G7 να υποστηρίξουν την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας σχεδίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική και σε τμήματα της Ασίας. Σύμφωνα με την Times θα είναι ανάλογο με το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής του G7.

Το βασικό διακύβευμα της συνόδου είναι να διαμηνύσει στην Κίνα πως η Δύση έχει και τη διάθεση και την ικανότητα να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της. Θα προσπαθήσει να δείξει ότι μπορεί να ενεργεί συντονισμένα, προσφέροντας λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Κάποιοι μιλούν για μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της κραταιής ομάδας σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Θα αναγγείλουν τη δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίων για την Covid-19 στις φτωχές χώρες

Οι πλούσιες χώρες της G7, οι ηγέτες των οποίων αρχίζουν σήμερα συνομιλίες στην Αγγλία, θα δεσμευθούν να διανείμουν στις φτωχές χώρες ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με την ελπίδα ότι θα συμβάλουν να εξαλειφθεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η αναγγελία αυτή έγινε το βράδυ της Πέμπτης, μερικές ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μη μειώσουν την επαγρύπνησή τους, τονίζοντας ότι το επίπεδο της ανοσοποίησης είναι ακόμη χαμηλό για να επιτρέψει να αποφευχθεί νέο κύμα.

Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής ως την Κυριακή στη νοτιοδυτική Αγγλία, αναμένεται να ανακοινώσουν πως «θα διανείμουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, είτε από τα αποθέματά τους είτε με χρηματοδότηση», σε φτωχότερα κράτη, ανήγγειλε χθες η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7. Αναμένεται επίσης να «παρουσιάσουν σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», σύμφωνα με την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Λονδίνο διευκρίνισε ότι το ίδιο θα δωρίσει 100 εκατ. πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, χάρη στην πρόοδο της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης: έχουν χορηγηθεί σχεδόν 70 εκατ. δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν ότι θα διανείμουν τις μισές, δηλαδή 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. «Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές είναι δυνατόν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Η χειρονομία αυτή είναι επίσης «προς το συμφέρον των Αμερικανών», υπερθεμάτισε.

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν «σε 92 χώρες» με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω του COVAX, του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή. Θα αρχίσουν να στέλνονται από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με 200 εκατ. να αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο 2021 και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ως τον Ιούνιο του 2022.

Με σχεδόν το 64% των ενηλίκων Αμερικανών να έχει πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί πλέον να προβάλει τις ΗΠΑ ως τον παγκόσμιο ηγέτη στον πλανητικό αγώνα εναντίον της πανδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,76 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν 600.000 στην αμερικανική επικράτεια. Ο μηχανισμός COVAX δεν έχει μπορέσει μέχρι εδώ τουλάχιστον να λειτουργήσει με ικανοποιητικό, πόσο μάλλον πλήρη, τρόπο. Μέχρι την 4η Ιουνίου είχε διανείμει λίγες περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες και περιοχές – πολύ λιγότερες από ό,τι προέβλεπε ο ίδιος.

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο αν δεν διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ χθες, καλώντας τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν το στοκ τους για να σωθούν ζωές και για να εξαλειφθεί η πανδημία.

Οι δωρεές, ή άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, θα επέτρεπε να διανεμηθούν ταχύτερα δόσεις εμβολίων και να προχωρήσει η ανοσοποίηση: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – διαφωνώντας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της προσωρινής άρσης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, για να αυξηθεί η παραγωγή.

Πηγή: protothema.gr
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση