Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Αυτά είπα στον Μητσοτάκη στη συνάντησή μας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 21:22 Ερντογάν από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Αυτά είπα στον Μητσοτάκη στη συνάντησή μας Φωτογραφία: Reuters

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε αρχικά αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει “μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς”. Ακολούθως αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. “Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας από τους συμμάχους για το ζήτημα της τρομοκρατίας. Το DAES συνεχίζει τη δράση του. Η Τουρκία το έχει πολεμήσει στα σύνορα της και είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που κατάφερε να “καθαρίσει” την περιοχή στη Συρία… 

Ακολούθως τόνισε πως η Τουρκία εδώ και περίπου 10 χρόνια έχει επωμιστεί το βάρος του προσφυγικού. “Με τον κύριο Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό”.   

Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως “αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λογος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας και να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μία ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμπλήρωσε πως “ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων”. 

“Εσπασε ο πάγος”

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μετέδωσαν πως ο πάγος έσπασε και Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Ερντογάν ζήτησε τελικά να είναι παρών και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Υπενθυμίζεται ότι Καλίν και Σουρανή ήταν σε ανοικτή γραμμή και πριν την κρίση του καλοκαιριού του 2020 ενώ ήταν οι εκπρόσωποι των δυο χωρών στην πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει η Μέρκελ για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πρωτοβουλία που είχε ναυαγήσει.

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σαφώς διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίστηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να πορεύεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην ξαναδούμε σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020. Και οι δυο χώρες θεωρούν σημαντικό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της θετικής ατζέντας (επί τη βάση των 25 σημείων που συμφώνησαν Φραγκογιάννης και Ονάλ πρόσφατα στην Καβάλα) και βήμα – βήμα να προχωρήσει η βελτίωση των σχέσεων, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά θεμάτων όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επιπλέον, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουγό να σημειώνει πως για να υπάρξει αυτό, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οι προκλήσεις. «Θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες – μετανάστες των οποίων έχει τελεσιδικήσει η αίτηση ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας προχωρούν όπως και τα ΜΟΕ, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.