Deutsche Welle: «Δάκτυλος» Ερντογάν στις τουρκοκυπριακές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 20:44 Deutsche Welle: «Δάκτυλος» Ερντογάν στις τουρκοκυπριακές εκλογές
Απροκάλυπτη παρέμβαση της Άγκυρας στις πρόσφατες εκλογές των Τουρκοκυπρίων, που φτάνει στα όρια της χειραγώγησης, καταγγέλλουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι

Υπογράφουν ως «We Are Reporting Group». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία πολιτών, στην οποία συμμετέχουν νομικοί, ακτιβιστές και επιχειρηματίες. Ισχυρίζονται ότι στις τελευταίες εκλογές των Τουρκοκυπρίων, τον Οκτώβριο του 2020, η Άγκυρα παρενέβη με αμφιλεγόμενα μέσα υπέρ του Ερσίν Τατάρ, ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο οποίος και ανακηρύχθηκε τελικά νικητής της αναμέτρησης.

Εκτιμούν ότι για τρεις ολόκληρες εβδομάδες πριν από την ημέρα της κάλπης μία προεκλογική ομάδα πιστή στον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι είχε εγκατασταθεί στην Κύπρο, προκειμένου να στηρίξει τον εκλεκτό της Άγκυρας και να παρεμποδίσει, αλλά και να εκφοβίσει τους κύριους αντιπάλους του Τατάρ, δηλαδή τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Σερντάρ Ντενκτάς.

Παρέμβαση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών

Σε έκθεση της ομάδας «We Are Reporting Group» ο Σερντάρ Ντεκντάς καταθέτει ότι λίγο πριν τις εκλογές κάποιοι Τουρκοκύπριοι εισέπραξαν χρήματα, για να ψηφίσουν Τατάρ. Υποστηρίζει επίσης ότι στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) του ζητούσαν εμμέσως πλην σαφώς να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ενώ επιχειρούσαν να εκφοβίσουν τους οπαδούς του.

Σύμφωνα με τον Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε αποστείλει στην Κύπρο μία ομάδα 27 συνεργατών του, ενώ συνολικά τουλάχιστον 300, ίσως και 400, ήταν εκείνοι που αναμείχθηκαν στον προεκλογικό αγώνα. «Το ότι γίνονται παρεμβάσεις από την Τουρκία δεν είναι κάτι καινούριο», λέει στην Deutsche Welle ο Ερνάν Ερονέν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Αλλά αυτή η παρέμβαση αποκτά μία νέα διάσταση όταν εκστομίζονται απειλές για υποψηφίους, πολιτικούς, δημοσιογράφους, αλλά και για τις οικογένειές τους».

Όλοι όσοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, επιβεβαίωσαν ότι είδαν τους ίδιους ανθρώπους της MIT «επί το έργον». «Σε τελική ανάλυση αυτοί βοήθησαν τον Τατάρ να φτάσει σε μία- οριακή έστω- νίκη», τονίζει ο Ερνάν Ερονέν.

Η έκθεση περιέχει και τη μαρτυρία της Πινάρ Μπαρούτ, αρχισυντάκτριας της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Özgür Gazete. «Ακούσαμε ότι θα έρθουν άνθρωποι της τουρκικής κυβέρνησης στο νησί για τις εκλογές και θα διέμεναν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο», λέει η ίδια στην Deutsche Welle. «Ήταν στελέχη της ομάδας Οκτάι. Παρατηρώντας τη δραστηριότητά τους, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας».

Η Πινάρ Μπαρούτ επισημαίνει ότι άρχισε να δέχεται πιέσεις μόλις κάποιοι δημοσιογράφοι από την εφημερίδα της απαθανάτισαν σε βίντεο συνάντηση των ανθρώπων της Άγκυρας με συνεργάτες του Τατάρ. Στην αρχή παρενέβη η τουρκική πρεσβεία. «Μάθαμε ότι ασκούσαν πιέσεις στον γενικό εισγαγελέα να μας συλλάβει για δημοσιοποίηση κρατικών απορρήτων, στη συνέχεια μας πίεζαν να αποκαλύψουμε τις πηγές μας και μάλιστα μας έστειλαν έναν διαμεσολαβητή, αλλά αρνηθήκαμε» λέει η δημοσιογράφος.

Κατόπιν αυτού ο διαμεσολαβητής άρχισε να απειλεί ότι οι υπεύθυνοι θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν για κατασκοπία, μόλις πατήσουν τουρκικό έδαφος. Για τις αιτιάσεις αυτές, που περιλαμβάνονται στην έκθεση των συνολικά 45 σελίδων, ο Ερσίν Tατάρ και το γραφείο του δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες στην Deutsche Welle.

Συχνό φαινόμενο οι παρεμβάσεις

Ο δημοσιογράφος Ερντάλ Γκιουβέν θεωρεί ότι οι αιτιάσεις της ομάδας «We Report Group» ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υπενθυμίζει ότι πάντα υπήρχαν παρεμβάσεις της Άγκυρας από τότε που γίνονται εκλογές για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. «Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν γνωστές σε πολλούς, έστω και αν ελάχιστοι τολμούν να τις κατονομάσουν δημοσίως», επισημαίνει.

Ο Αχμέτ Σεζέν, πολιτικός επιστήμων στο πανεπιστήμιο της Αμμοχώστου, τονίζει ότι η Άγκυρα παραβιάζει βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων επεμβαίνοντας στις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων. «Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, τις οποίες έχει υπογράψει και η Τουρκία, που είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο», λέει. «Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, τη συνταγματική τάξη, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε το 1960».

Για τον Σεζέν η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι και αντιφατική, καθώς, όπως λέει, η Τουρκία προβάλλει την αποκαλούμενη ΤΔΒΚ ως ένα ανεξάρτητο κράτος με δική του βούληση. «Αλλά την ίδια στιγμή η Άγκυρα επεμβαίνει συνεχώς, ακόμη και στις προεδρικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη χώρα αυτή ως ανεξάρτητη. Πώς περιμένει από τους άλλους να την αναγνωρίσουν»;

Πηγή: Deutsche Welle

Προσαρμοσμένη αναζήτηση