Λιβύη: Συμφωνία για την απόσυρση μισθοφόρων Τουρκίας και Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 21:11 Λιβύη: Συμφωνία για την απόσυρση μισθοφόρων Τουρκίας και Ρωσίας

Την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη αναμένουν το προσεχές διάστημα τόσο η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας όσο και τα Ηνωμένα Έθνη και το Βερολίνο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους μετά την ολοκλήρωση της σημερινής Διεθνής Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, συμφωνήθηκε η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν σταδιακά και κατά ισορροπημένο τρόπο τακτικές δυνάμεις και μισθοφόρους, ενώ ακόμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διεξαγωγή ελεύθερων και ασφαλών εκλογών, ώστε να περιέλθει η δημοκρατία και η πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

Ο απολογισμός για τη Διεθνή Διάσκεψη

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς πολλές από τις αποφάσεις της προηγούμενης Διάσκεψης δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως», δήλωσε ο κ. Μάας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο στόχος σήμερα ήταν να στρέψουμε το βλέμμα προς τα εμπρός και στα βήματα που είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η σταθερότητα».

Ως κομβικής σημασίας ζητήματα για την περαιτέρω πρόοδο περιέγραψε τη διεξαγωγή εκλογών και την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία ζήτησε τα στελέχη των τακτικών δυνάμεών της και των μισθοφόρων που ασχολούνται με την εκπαίδευση των λιβυκών δυνάμεων να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ο κ. Μάας διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η απόσυρση δυνάμεων θα γίνει σταδιακά. Μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπάρχει η συνεννόηση ότι όταν αρχίσει η απόσυρση δυνάμεων, δεν θα γίνει σε μια νύχτα, θα πρόκειται για μια διαδικασία βήμα – βήμα και είναι σημαντικό να γίνει με ισορροπημένο τρόπο.

Η σταδιακή και ισορροπημένη απόσυρση μισθοφόρων

«Δεν θέλουμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μία πλευρά αποσύρει τους μισθοφόρους πολύ γρήγορα, ενώ παραμένουν οι μισθοφόροι της άλλης πλευράς. Αυτό θα προκαλούσε ανισορροπία», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά με εγγυήσεις που θα μπορούσε να δώσει η διεθνής κοινότητα για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγύηση άλλη από τη δέσμευση ότι θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φύγουν από τη Λιβύη και οι τελευταίες δυνάμεις και ο τελευταίος μισθοφόρος, ανεξαρτήτως του από ποια χώρα προέρχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά «ικανοποιημένη» της Λιβύης

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στη σημερινή Διάσκεψη, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί τον Ιανουάριο του 2020, συμμετέχει και η Λιβύη και τόνισε ότι ο λαός της χώρας της είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στη συνάντηση. «Είναι καιρός για πράξεις, γιατί έχουμε ακούσει πολλά», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στην απόσυρση δυνάμεων που ελέγχονται από άλλες χώρες, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των μισθοφόρων.

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η απόσυρση των μισθοφόρων από τις δύο πλευρές», ανέφερε και έκανε λόγο για εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει την πίστη στη διαδικασία και θα ενθαρρύνει και περισσότερα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, η κυρία Μανγκούς δήλωσε ότι αποτελούν τον δρόμο της Λιβύης προς τη δημοκρατία και προς τον σχηματισμό νόμιμης κυβέρνησης. Απέδωσε δε τα προβλήματα της χώρας της σε μια σειρά αποτυχιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ο Χάικο Μάας δεν θέλησε να αναφερθεί σε πιθανό αποτέλεσμα, αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να έχουν όλοι οι Λίβυοι το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και να υπάρξει ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία.

Οι εκλογές είναι ζωτικής σημασίας γεγονός

Και για την ίδια την κυβέρνηση της Λιβύης θα είναι σημαντικό να έχει τη νομιμότητα που απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να σταλεί και ένα μήνυμα προς τον έξω κόσμο, πρόσθεσε ο κ. Μάας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί και ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία θα της επιτρέψει να εργαστεί τα επόμενα χρόνια και να αναγνωρίζεται διεθνώς.

Στο ίδιο πνεύμα, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ρόζμαρι Ντι Κάρλο χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως είπε, ανταποκρίνονται στην επιθυμία των Λίβυων και ζήτησε πλήρη και ισότιμη συμμετοχή σε αυτές των γυναικών και των νέων. «Οι εκλογές αποτελούν σημαντική πτυχή στην προσπάθεια ανάκτησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των Λίβυων, επισήμανε και τόνισε και εκείνη την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση