Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία τα ρίχνει στους Βρετανούς – Για προβοκάτσια της Μόσχας κάνει λόγο η Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 22:39 Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία τα ρίχνει στους Βρετανούς – Για προβοκάτσια της Μόσχας κάνει λόγο η Ουκρανία

Άναψαν... φωτιές οι προειδοποιητικές βολές σε αντιτορπιλικό του Ηνωμένου Βασιλείου

Ένα «θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας έριξε προειδοποιητικές βολές κατά ενός βρετανικού. Το περισταικό αυτό ανέβασε ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή, με όλες τις πλευρές να δίνουν τη δική τους εκδοχή στο τι συνέβη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε -με ανακοίνωσή του- τις ενέργειες του βρετανικού αντιτορπιλικού «HMS Defender» ως μια ωμή παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ισχυριζόμενο ότι εισήλθε στα χωρικά ύδατα της χώρας σε βάθος 3 χιλιομέτρων. Παράλληλα, κάλεσε τη βρετανική πλευρά να ερευνήσει τις ενέργειες του πληρώματος του αντιτορπιλικού της.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη για τη χώρα του, καθώς τέτοια πράγματα «συμβαίνουν διαρκώς» με τη Ρωσία. «Δεν μας εξέπληξε αυτό. Κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση ή αντίθετα την πρόκληση. Ωστόσο, δεν θα αποστούμε από την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και από τα δικαιώματα μας στη θάλασσα», σημείωσε.

Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε ότι υπήρξε κάποια αντιπαράθεση, δηλώνοντας ότι το αντιτορπιλικό «HMS Defender» εισήλθε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή πλεύσης.

«Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχαν στη ναυτική κοινότητα προηγούμενη προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση στο Twitter. Στο ίδιο κείμενο πρόσθεσε: «Δεν ερρίφθησαν πυρά προς το HMS Defender και δεν δεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε πως το «HMS Defender» έπλεε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή από την Οδησσό, στην Ουκρανία, προς τη Γεωργία.

Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: «Εκδήλωση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής της Ρωσίας»

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε ως «εκδήλωση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής της Ρωσίας» στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, το περιστατικό που σημειώθηκε με το βρετανικό αντιτορπιλικό, η οποία συνιστά «μια συνεχή απειλή για την Ουκρανία και τους συμμάχους».

Ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, απηύθυνε έκκληση για περισσότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας , γράφοντας ότι «είναι αναγκαία η ποιοτικά νέα συνεργασία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα».

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση