Καίγονται χωριά στην Κύπρο - Συνελήφθη και ανακρίνεται 67χρονος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 23:43 Καίγονται χωριά στην Κύπρο - Συνελήφθη και ανακρίνεται 67χρονος
Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση από την κυβέρνηση της Κύπρου -  Προτεραιότητα να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές τονίζει ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης

Λίγα λεπτά πριν τις 11 το βράδυ έφτασαν στην Κύπρο τα  δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, τα οποία εστάλησαν με εντολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς στην Λεμεσό.

Στη φωτιά που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού και η οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και κατοικίες, συνδράμουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, της Πολιτικής 'Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ συνολικά 10 χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ η Αστυνομία Κύπρου, άτομο ηλικίας 67 ετών συνελήφθη και ανακρίνεται για την πυρκαγιά.

Στην ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος» προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία.



Όπως αναφέρει στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, για να σημειώσει πως το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.


Όπως προσθέτει «για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, συμπληρώνει «εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU».

Απευθύνει εκ νέου την έκκληση της Αστυνομίας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ διευκρινίζει ότι λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης. Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», καταλήγει. Λεμεσού και Λάρνακας.

 

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση του στο twitter επισημαίνει πως είναι «μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζώες. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

 

 

Η πυρκαγιά, αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Α. Κεττής, άρχισε πολύ κοντά στην κοινότητα Αρακαπά και απείλησε κατοικίες, γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα για την εκκένωση της κοινότητας. Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, ξεκίνησε η εκκένωση και της κοινότητας της Μελίνης προς την οποία πήρε κατεύθυνση η πυρκαγιά. Κάτοικοι της κοινότητας Μελίνης αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη και Οδού.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι, βλέποντας τις περιουσίες τους να καίγονται.

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση