Γερμανία: Ασύλληπτη τραγωδία με 103 νεκρούς και 1.300 αγνοούμενους - Μεγάλη κατολίσθηση στην Κολωνία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 14:36 Γερμανία: Ασύλληπτη τραγωδία με 103 νεκρούς και 1.300 αγνοούμενους - Μεγάλη κατολίσθηση στην Κολωνία

«Μία φορά στα 100 χρόνια συμβαίνει κάτι τέτοιο» - Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων - Τι λένε ειδικοί για τα αίτια της ασύλληπτης καταστροφής - Τις επόμενες ώρες αναμένονται ξανά βροχοπτώσεις

Αποτυγχάνοντας να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις έντονες πλημμύρες που έχουν μετατρέψει σε απέραντα ποτάμια πολλές περιοχές της δυτικής Γερμανίας, οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών που βρήκαν καταφύγιο σε δέντρα ή πολυκατοικίες για να σωθούν. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 103 με τους αγνοούμενους να αγγίζουν τους 1.300.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες. Σε περιοχές που τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση, συνδράμουν στρατιώτες και ελικόπτερα. Μέσω των social media, πολλοί κάτοικοι που βρήκαν καταφύγιο στις ταράτσες σπιτιών, καλούν σε βοήθεια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι των δύο γερμανικών κρατιδίων που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τις φονικές πλημμύρες - Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Ρηνανία Παλατινάτο - οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να έχουν σαφή εικόνα σε ότι αφορά το μέγεθος της καταστροφής: η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη σε ότι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών.

 

 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες κυρίως στο κρατίδιο Ρηνανία - Παλατινάτο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild». Στο κρατίδιο αυτό, πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτο, Ρόγκερ Λέβεντς εξηγεί τους λόγους για τον οποίους, ο αριθμός των αγνοουμένων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες ώρες: «Όταν οι διασώστες μπαίνουν στα υπόγεια ή τα κελάρια, βρίσκουν δεκάδες σορούς. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μία σαφή εικόνα της κατάστασης. Αλλά πρόκειται για μία καταστροφή. Η κατάσταση είναι δραματική», τόνισε.

Μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή της Κολωνίας

Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι αγνοούνται έπειτα από μεγάλη κατολίσθηση, που προκλήθηκε σήμερα το πρωί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρασύροντας σπίτια στην κοινότητα του Ερσταντ-Μπλέσεμ, κοντά στην Κολωνία. «Τα σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά και ορισμένα κατέρρευσαν. Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται», σύμφωνα με tweet των κοινοτικών αρχών της περιοχής της Κολωνίας. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων.

Οι εικόνες από τον τόπο της καταστροφής δείχνουν έναν γιγάντιο κρατήρα όπου έχουν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες λάσπης, λασπόνερων και συντριμμιών.

 

 

«Εκκλήσεις φθάνουν από σπίτια, αλλά πολλές φορές η βοήθεια δεν είναι δυνατή», εξηγούν οι τοπικές αρχές για την περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Κολωνία.

Γιατί συνέβη η καταστροφή

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την... πόρτα της Γερμανίας προσπαθούν να εξηγήσουν οι εμπειρογνώμονες, αφού δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα που διαθέτουν για την πρόβλεψη του καιρού. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt», οι έντονες καταιγίδες με τις σφοδρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία που έχει βυθίσει στο πένθος την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Ο κορυφαίος επιστήμονας που ειδικεύεται για το κλίμα Florian Imperi παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Eδώ και αρκετές ημέρες, παρατηρείται μία πολύ έντονη και οριοθετημένη περιοχή υψηλής πίεσης στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Ως αποτέλεσμα, οι περιοχές χαμηλής πίεσης που προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό, κινήθηκαν σχετικά γρήγορα στη Γερμανία και εκεί παγιδεύτηκαν», εξηγεί ο Γερμανός ερευνητής και προσθέτει: «Αυτό που συνέβη είναι κάτι πολύ σπάνιο, συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια».

 

 

Αποφύγετε τις πληγείσες περιοχές προειδοποιεί η αστυνομία του Κόμπλεντς

Απο την πλευρά της, η αστυνομία του Κόμπεντς- της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στη Ρηνανία - Παλατινάτο, προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις πληγείσες περιοχές. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν νέα από τους συγγενείς ή έχουν σπίτια στις πληγείσες περιοχές και θέλουν να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί.

«Παρακαλώ μην οδηγείτε στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές για να ψάξετε να βρείτε τους συγγενείς σας ή να σώσετε προσωπικά σας αντικείμενα»... «Διαφορετικά, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο και πιθανότατα εμποδίζετε το έργο των σωστικών συνεργείων! Αποφύγετε την περιοχή!»

 

 

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση