Ο Μπάιντεν εξετάζει την άρση περιορισμών σε Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ -Αισιοδοξία στις αγορές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 19:24 Ο Μπάιντεν εξετάζει την άρση περιορισμών σε Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ -Αισιοδοξία στις αγορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την πρώτη του αναφορά στην άρση των περιορισμών για αεροπορικά ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ελπίδες για το άνοιγμα της υπερατλαντικής αεροπορικής σύνδεσης των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 16 μήνες μετά την επιβολή απαγόρευσης λόγω κορωνοϊού.
 

Σύμφωνα με το Bloomberg, που δημοσιεύει την είδηση, οι μετοχές της Air France-KLM, Lufthnasa και IAG (όλων αεροπορικών εταιρειών) σημείωσαν κέρδη στην Ευρώπη, αμέσως μετά τη δήλωση Μπάιντεν για επικείμενη άρση των περιορισμών. Για την ακρίβεια, ήταν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που έθεσε το ζήτημα κατά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη Συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του. «Αναμένω νεότερα από τους δικούς μου, την ομάδα του κορωνοϊού, αναφορικά με τον χρόνο που θα γίνει» πρόσθεσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα έχει μια απάντηση «εντός τον επόμενων ημερών».
Ανάσα για τις αερομεταφορές η απόφαση Μπάιντεν

Η άρση των περιορισμών θα αποτελέσει μια ανάσα για τις αερομεταφορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στους επισκέπτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, τον Μάρτιο του 2020, με τον Μπάιντεν να επεκτείνει τα περιοριστικά αυτά μέτρα.

«Είναι καλά νέα για τον τομέα, μια νότα αισιοδοξίας» σημειώνει αναλυτής του συμβουλευτικού οίκου Bernstein, ονόματι Ντάνιελ Ροέσκα, σε δηλώσεις του στο Bloomberg. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «είναι μάλλον λίγο αργά για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά ίσως η άρση έρθει εν καιρώ για τα επαγγελματικά ταξίδια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου».
Οι προσοδοφόρες υπερατλαντικές πτήσεις

Οι υπερατλαντικές πτήσεις είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς αποτελούν με διαφορά τη μεγαλύτερη αγορά στις αποκαλούμενες και «premium» μετακινήσεις. Οι πτήσεις Ευρώπης Αμερικής προσέλκυσαν 88 εκατομμύρια επιβάτες το 2019 και απέφεραν 37,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Οι αριθμοί αυτοί καταποντίστηκαν κατά 80% από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα.

Το Bloomberg σημειώνει την αγανάκτηση των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, αναφορικά με την επιμονή των ΗΠΑ να διατηρούν τον περιορισμό μετακινήσεων για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες. Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για περιορισμούς που κοστίζουν ακριβά, αλλά και μια ξεπερασμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Η ΕΕ άλλωστε επιτρέπει ήδη στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και η υποχρέωση καραντίνας που διατηρεί η Βρετανία, αναμένεται να αρθεί στις 19 Ιουλίου.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση