Γερμανία: «Επικίνδυνος προορισμός» ξανά η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 11:47 Γερμανία: «Επικίνδυνος προορισμός» ξανά η Ελλάδα

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα οδήγησε την γερμανική κυβέρνηση να κατατάσσει την χώρα μας, την Ολλανδία και κάποια τμήματα της Δανίας σε περιοχές κινδύνου από την Κυριακή όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αυτό σημαίνει πως 122 χώρες βρίσκονται πλέον σε μία από τις τρεις κατηγορίες κινδύνου για τον κορονοϊό» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung ενώ τονίζει πως Κύπρος και Πορτογαλία θεωρούνται «περιοχές με υψηλό δείκτη μετάδοσης και ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μολύνσεων».

Σύμφωνα με τη FAZ οι ταξιδιώτης που επιστρέφουν από αυτές τις δυο χώρες  και δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχουν νοσήσει, πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 5 έως 10 ημέρες.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν χώρες με «υψηλό βαθμό εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού εκτός Ευρώπης» και ισχύει η 14ημερη καραντίνα ακόμη και αν έχει κάνει κάποιος και τα δυο εμβόλια.

Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης του ινστιτούτου YouGov: «Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να κάνουν διακοπές σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες από τη γερμανική κυβέρνηση. Μόνο το 25% θεωρεί πιθανές διακοπές σε περιοχές κινδύνου. Το 8% δεν παρείχε πληροφορίες».

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών;

Για το αν η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μίλησε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος στο περιοδικό DER SPIEGEL.

«H υποχρέωση εμβολιασμού είναι νόμιμη. Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί ότι η υποχρέωση εμβολιασμού για γνωστές, συνήθεις ασθένειες – κυρίως παιδικές – συνάδει με το Σύνταγμα».

Κατά πόσο όμως η COVID-19 θεωρείται συνήθης και γνωστή και θα μπορούσε κάποιος να απέχει εξαιτίας του φόβου παρενεργειών;

«Από στατιστική άποψη ο κίνδυνος παρενεργειών είναι ελάχιστος. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η γενική αρχή μπορεί να αμφισβητηθεί με τέτοια επιχειρήματα. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση αυτή δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να θεμελιώσει αντιρρήσεις απέναντι σε μια υποχρέωση εμβολιασμού.» Όσο για το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών τονίζει πως έιναι πιθανό όμως αντίστοιχες προσφυγές κατά τον μέτρων για τον κορονοϊό έχουν εκπέσει.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση