Η χώρα που απαγορεύει διά νόμου τις ερωτικές σχέσεις για 10 χρόνια στους ισοβίτες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 18:03 Η χώρα που απαγορεύει διά νόμου τις ερωτικές σχέσεις για 10 χρόνια στους ισοβίτες

Σε μία πρωτοφανή νομοθετική πράξη προχωρά μια ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται δια νόμου στους ισοβίτες κατά τα πρώτα 10 χρόνια κάθειρξης να συνάπτουν νέες ερωτικές σχέσεις για να αποφευχθεί το φαινόμενο των “groupies” εγκληματιών.

Πρόκειται για τη Δανία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Νικ Χάκερουπ, να δηλώνει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε δει απεχθή παραδείγματα φυλακισμένων που έχουν διαπράξει κτηνώδη εγκλήματα, να επικοινωνούν με νέους ανθρώπους για να προσελκύσουν τη συμπάθεια και την προσοχή τους.  Πρέπει προφανώς να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση».

Δανία ισοβίτες

Και αυτά ενώ πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι μία 17χρονη υπέκυψε στη γοητεία του Πέτερ Μάντσεν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια μετά την άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου, Κιμ Βαλ το 2017 σε αυτοσχέδιο υποβρύχιο.

«Οι καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις φυλακές μας ως κέντρα γνωριμιών ή πλατφόρμες ενημέρωσης για να καυχώνται για τα εγκλήματά τους», σημείωσε ο υπουργός.

Οι φυλακισμένοι θα μπορούν να διατηρούν επαφή με επιστολές ή τηλεφωνικά με πρόσωπα που ήταν κοντινά τους πριν από τη φυλάκισή τους.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει να απαγορεύεται σε όσους εκτίουν ισόβια κάθειρξη να δημιουργούν νέες σχέσεις κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων χρόνων της ποινής τους, σε αντίθεση με ό,τι ήταν έως σήμερα δυνατόν.

Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να τους απαγορεύσει να δημοσιεύουν ελεύθερα μηνύματα στα socialmedia που αφορούν το έγκλημα ή τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ίδιοι, ή συμμετείχαν σε αυτό, σε podcast για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί το φθινόπωρο και η νέα νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2022.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση