Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία δηλώνουν ότι δεν θα φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 19:10 Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία δηλώνουν ότι δεν θα φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες

Τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), μιας συμμαχίας ασφαλείας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν ορισμένες χώρες που γειτνιάζουν ή βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, δεν προτίθενται να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες εν μέσω της πολιτικής κρίσης και της κρίσης ασφαλείας που επικρατεί στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Καζακστάν ως μέλος του οργανισμού.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) περιλαμβάνει τρία κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν, το οποίο έχει εκτεταμένα σύνορα με το Αφγανιστάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν, καθώς και αρκετές πιο απομακρυσμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Στην συνάντηση των αρχηγών κρατών του ΟΣΣΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τατζικιστάν, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Ζομάρτ Τακάγεφ «υποστήριξε την κοινή θέση του ΟΣΣΑ, ότι η εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων ή ξένων στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη των χωρών μας είναι απαράδεκτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Δύο ακόμη χώρες της Κεντρικής Ασίας, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, συνορεύουν με το Αφγανιστάν αλλά δεν είναι μέλη του ΟΣΣΑ. Ωστόσο, το Ουζμπεκιστάν έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιτρέψει μόνο τη βραχυπρόθεσμη διέλευση προσφύγων με αεροπλάνα προς τρίτες χώρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ